Koronavirus: Uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav za uporabnike operacijskega sistema android je že na voljo. (foto: Pixabay.com)

Uporaba mobilne aplikacije o stikih z okuženimi bo prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno, je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. S tem želijo spodbuditi državljane, da bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri, je dejal.

Edini namen aplikacije je, “da državljanom omogočimo, da izvedo, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen“. Poudaril je, da pri aplikaciji ne gre za sledenje, ne bo delovala na tehnologiji GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

S prostovoljno uporabo želijo državljane spodbuditi, da bi aplikacijo uporabljali v čim večji meri, s tem pa razbremenili slovenske epidemiologe in tudi zmanjšali potrebo po dodatnih omejevalnih ukrepih, je dejal.

Sicer pa aplikacija temelji na odprtokodni nemški rešitvi, prilagoditi jo bo treba slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. S temi specifikacijami bodo seznanili tudi informacijsko pooblaščeno in jo prosili za mnenje ter morebitne dopolnitve.

Dodal je, da je Nemčija za razvoj aplikacije porabila več milijonov evrov, Slovenija pa bo za prilagoditev potrebovala največ 40.000 evrov.

Glede na to, komu vse zaupamo osebne podatke in za kakšne namene uporabljamo tehnologijo, res ne vidim smisla, da je ne bi uporabljali tudi za boj proti novem koronavirusu,” je dejal. Po njegovih besedah aplikacijo na podlagi te odprtokodne rešitve danes uporablja 10 evropskih držav, v Nemčiji 15 milijonov ljudi. Poleg tega enako prilagoditev aplikacije pripravljajo tudi na Hrvaškem.

STA