Zgodovinski dosežki slovenske preiskovalke: Pionirka na svojem področju

Detektiv iz pisarne Davida Karasa v Pragi je prišel na izmenjavo v Ljubljano

V izjemni seriji prvih dosežkov je slovenska preiskovalka, solastnica podjetja Next Sight in predsednica Inštituta za varnost in strateške raziskave Bernarda Škrabar Damnjanović dosegla več zgodovinskih mejnikov na področju preiskovalnega dela, s čimer ruši meje in postavlja nove standarde odličnosti. Njena pionirska prizadevanja in izjemni dosežki še naprej postavljajo nove mejnike in utrjujejo Slovenijo na vrhu svetovnega preiskovalnega zemljevida.

Lani je postala prva Slovenka, ki je bila izvoljena v izvršni odbor ene najmočnejših in najprestižnejših tujih preiskovalnih organizacij Council of International Investigators s sedežem v ZDA in prva ter najmlajša ženska dekanja detektivske šole v Bukarešti. Poleg tega je prva, ki je v zgodovini Slovenije organizirala konferenco tujih preiskovalcev, kar izkazuje njeno neprekosljivo predanost in vodenje. Prav tako je bila kot prva zasebna preiskovalka iz Slovenije povabljena na zaprto Europolovo konferenco, kjer je predstavljala podjetje Next Sight in produkt, ki ga razvijajo.

Njeno zastopanje slovenskih preiskovalcev na svetovnem odru je izjemno. Septembra bo sodelovala na konferenci v Kolumbiji, naslednje leto pa se bo udeležila stoletnice v Chicagu. Njena pionirska pot zajema tudi to, da je postala prva predsednica komisije za nadzor detektivov in prva ženska v komisiji za detektivske izpite.

Pretekli teden je vodila tudi prvi program izmenjave članov Council of International Investigators v zgodovini svetovne detektivske stroke. Detektiv iz pisarne Davida Karasa v Pragi je prišel na izmenjavo v Ljubljano. Med tem zgodovinskim tednom so si med seboj izmenjali mnogo izkušenj. Nadaljevali so z bogatimi lekcijami, ki so jih v njihovem kolektivu pridobili z več kot 30-letnim delom na področju preiskovanj v organih pregona in zasebnih preiskav, prav tako z izkušnjami iz Češke detektivske pisarne, kjer se ponašajo s podobno tradicijo.

K izmenjavi detektivov so pristopili že preiskovalci iz Kanade, Indije, Venezuele, Izraela, Portugalske, Avstralije, Češke, Združenih arabskih emiratov in Slovenije. Program izmenjave omogoča kateremukoli preiskovalcu, ki pristopi k izmenjavi, da obišče kateregakoli drugega preiskovalca iz seznama z namenom deljenja znanja in izkušenj. Takšen način izmenjave je neprecenljiva in unikatna priložnost za preiskovalce iz celega sveta. Pomembnost precedenčnega dogodka se kaže tudi v tem, da je prvo izmenjavo na svetu obiskal tudi podpredsednik Avstrijske detektivske zbornice Udo Muchitsch.

»Ponosen sem, ko spremljam korake te prve izmenjave v zgodovini detektivske stroke. Bernardina predanost pri spodbujanju in rasti naše organizacije je resnično navdihujoča. Hvala, ker tako odlično zastopa organizacijo v različnih državah in za njene napore pri krepitvi naše globalne prisotnosti,« komentirajo pionirski dogodek detektivi iz te branže po svetu.