Se odpravljate na Hrvaško? Tudi to morate vedeti

Foto: Slovenska policija/Facebook

Na Hrvaškem so v nakupovalnih centrih in trgovinah od danes obvezne zaščitne maske tudi za obiskovalce, so določili hrvaški epidemiologi. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih. Medtem so iz istrske in zadrske županije sporočili, da v preteklih 24 urah ni bilo novih okuženih z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem so bile maske doslej obvezne zgolj v javnem prometu, z današnjim dnem so uporabo razširili tudi na več javnih zaprtih prostorov, kot so trgovine in gostinski lokali.

Obrazne maske so ob upoštevanju fizične razdalje med ljudmi in higiene tri zadeve, ki so izjemno pomembne in učinkovite za preprečevanje širjenja virusa, je danes povedala vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

Če bomo vse to spoštovali, lahko udejanjimo novo normalno življenje, če ne bomo, pa lahko računamo s še ostrejšimi ukrepi,” je dejala Markotićeva v današnji oddaji hrvaške televizije Dobro jutro Hrvatska. Znova je pozvala k odgovornosti vsakega posameznika.

Markotićeva je ocenila, da je epidemiološka varnost turistične sezone na Hrvaškem odvisna tudi od hrvaških gostov. “Naša naloga je storiti vse, da se bodo ti ljudje počutili varne ter da bomo mi varni. Veljajo pa enaka pravila,” je dejala.

Ponovila je, da je v zaprtih prostorih treba nositi obrazne maske ter se izogibati tudi večjih prireditev na prostem, da bi tveganje okužb znižali na najmanjšo možno mero. “Gre za osebno odločitev vsakogar, ali bo obiskal dogodke, na katerih ne spoštujejo ukrepov,” je še dejala.

Na Hrvaškem so se v preteklih desetih dneh soočili z občutno višjim dnevnim številom okuženih z novim koronavirusom. V soboto so zabeležili rekordno dnevno število okužb, in sicer 140. V nedeljo je bilo še 50 novookuženih. Današnja dnevna poročila petih županijskih štabov civilne zaščite kažejo, da v istrski, zadrski in liško-senjski županiji od nedelje dopoldne ni bilo novih okužb. So pa štirje novi primeri v primorsko-goranski županiji ter 12 v vukovarsko-sremski.

Konec prejšnjega tedna so na Hrvaškem uveljavili ukrep, da je vse zasebne prireditve, kot so poroke in podobni družabni dogodki, na katerih je 100 in več udeležencev, treba prijaviti lokalni civilni zaščiti. Oblasti bodo izvajale inšpekcijski nadzor dogodkov, kot so to počeli tudi v nočnih klubih.

Poleg nočnih klubov in množičnih družabnih dogodkov, ki so se pokazali kot žarišča okužb, je k zvišanju števila okuženih na Hrvaškem prispeval tudi uvoz okužb iz sosednjih držav, največ iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, pa tudi tudi Slovenije.

Hrvaška je zato poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, ki morajo v obvezno 14-dnevno samoizolacijo. Lahko so v samoizolaciji tudi le sedem dni, če bo test, ki ga bo opravili na lastni strošek, negativen.

Iz začasne prepovedi vstopa na Hrvaško so izvzeli vse državljane Evropske unije ne glede na prebivališče, pa tudi člane njihovih družin, ter državljane tretjih držav, ki imajo dolgoletno prebivališče ali pa pravico bivanja na podlagi vizumov.

Med drugim bodo potnike v tranzitu spustili v državo le, če so v tranzitu proti sosednji državi, ki jim bo omogočila vstop. Hrvaška policija bo po 12 urah preverila, ali so zapustili Hrvaško.

STA