Zdravi 6 hudih bolezni – po prebranem ga boste zagotovo jedli!

Por lahko uporabljamo skozi vse leto, tudi pozimi, če ga ustrezno shranimo. (foto: freeimgaes.com)

Zimska zelenjava, ki je zelo zdravilna, naj bo bolj pogosto na vašem jedilniku. O čem govorimo?

O poru. Ta je zelo zdravilen, vsebuje veliko vitamina C in beta-karotena. Je odličen vir mangana, železa, folne kisline, vitamina B6.

Por je rastlina, pri kateri ni potrebno zavreči ničesar, vsak njen del je zdravilen in uporaben. Uporabljate ga lahko na različne načine, kot prikuho, v juhah, surovega na solatah … je zelo zdravilen, deluje blagodejno na dihalne in prebavne organe, krepi jetra, ledvice, kri, krepi tudi krvne žile.

Zakaj je dobro jesti in uporabljati por?

Ker krepi ščitnico. Pripravljate lahko tudi tople obloge iz porovih listov, polagate jih na kožo, kjer je ščitnica.

Por pomaga pri izkašljevanju, umirja kašelj, zdravi vnetja pljuč in astmo.

Uravnava tudi raven holesterola in maščob v krvi.

Izboljšuje kroženje krvi, pomaga pri arterosklerozi in zdravi vnetja žil.

Izboljšuje apetit, pospešuje delovanje črevesja.

Krepi tudi ledvice in ostale sečne organe, pomaga pri zdravljenju ledvičnih bolezni.