3 dejstva, ki jih o kislem zelju zagotovo še ne poznate

Foto: pixabay.com

Kislo zelje je naravni antibiotik. To živilo je večkrat na jedilniku v jesenskih in zimskih mesecih. V prispevku pa najdete nekaj stvari o njem, katera pa vas bodo prepričala, da ga boste jedli pogosteje!

Proces, s katerim se zelje kisa, daje temu živilu probiotike. V procesu fermentacije nastajajo zdrave bakterije, ki zelo pozitivno delujejo na prebavo. Zaradi tega se kislo zelje priporoča vsem tistim, ki jedo antibiotike, saj lahko z njim spet vzpostavijo zdravo črevesno floro. Poleg tega pa je zelje tudi odličen vir vitamina C.

Preprečuje rakava obolenja

Zelena zelenjava je odlična za naše zdravje, ščiti pred rakavimi obolenji. Študija pa je pokazala, da je prav kislo zelje zelo močno orožje proti tej bolezni.

Krepi kosti

Ker vsebuje veliko mineralov, je to živilo odlično tudi za zdravje kosti. Krepi jih in preprečuje nastanek osteoporoze. Poleg tega vsebuje tudi vitamin K, ki je prav tako zelo pomemben za zdrave kosti.

Krepi srce

Kislo zelje vsebuje veliko vlaknin, zato je odlično za zdravje črevesja, srca in možganov. Vlaknine pomagajo uravnavati raven holesterola, s tem pa se zmanjša tudi možnost za razvoj srčne ali možganske kapi.

Jejte surovo kislo zelje, imejte ga kot prilogo ali kot solato k jedem.