Zelo je zdravilen, a le, če ga jeste pravilno

foto: pexels.com

Je eden najbolj zdravih naravnih antibiotikov, krepi celo telo, preprečuje razvoj raka in drugih hudih bolezni. Vse to, a le, če ga pravilno jemo!

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da je česen kar se da redno na našem jedilniku. Sploh v mesecih, ki prihajajo, saj nas lahko zelo uspešno zaščiti tudi pred gripami in prehladi. Je naravni antibiotik, njegove zdravilne lastnosti pa so poznane že stoletja in tisočletja.

Česen vsebuje številne močne antioksidante, deluje proti raku, preprečuje vnetja, uničuje razne viruse in glivice. V česnu je zelo zdravilna snov alicin, ta je še največ zaslužna za zdravilnost. Da pa se alicin prične izločati, je potrebno česen jesti pravilno. Le na tak način bo zares zdravilen in bo pomagal.

Preden česen uporabite, ga zmečkajte. Na tak način boste pospešili izločanje alicina. Strokovnjaki svetujejo tudi, da dnevno pojemo do tri stroke česna, najbolj pa bo učinkovit, če bo surov. Če česen toplotno obdelujemo, naj to traja največ deset minut. Tako ne uničimo vseh zdravilnih snovi.

Naj vas ne odvrne od uživanja česna neprijetni ustni zadah. Tega se lahko rešite z zadostnim umivanjem zob, poskusite lahko s sodo bikarbono, pomaga pa tudi, če žvečite peteršilj ali kavno zrno.