Pozor, to je strup, ki ga nehote vnašate v svoj dom

Bodite pazljivi, nekatere sveče so škodljive. (foto: freepik.com)

Tudi vi spadate med tiste, ki si večerov brez te podrobnosti ne predstavljajo? Pa veste, da so lahko zelo škodljive?

Slastna vanilja, sivka, morda cimet, jagoda … dišeče svečke ponujajo različne vonjave, ki napolnijo prostor. Toda, pozor, nikar jih ne uporabljajte več, zelo so škodljive …

Rezultati raziskave so pokazali, da razni dišeči preparati, kot so svečke, geli, razpršilci, lahko zelo ogrozijo vaše zdravje. Sploh, če jih uporabljate večkrat. Strokovnjaki so odkrili, da lahko dolgotrajna uporaba le teh privede celo do razvoja tumorjev, astme, poškodb pljuč. In ne samo to, strupene snovi, ki se širijo iz teh dišav, lahko poškodujejo celice, razvijejo se lahko rakava obolenja.

Vsi to vonji so zelo toksični, lahko poškodujejo pljuča, privedejo lahko celo do astme in nepravilnega delovanja hormonov. Raziskava je pokazala tudi, da lahko taki osvežilci prostora vsebujejo veliko količino strupenih formaldehidov. Ti pa lahko povzročajo celo raka na grlu ali na nosu.

Nekatere dišeče sveče naj bi bile tako škodljive, da oddajajo strpe v stanovanje celo takrat, ko niso prižgane. Dovolj je, da jih postavite v stanovanje, pa se že lahko iz njih absorbirajo zelo strupene kemikalije, piše Daily Mail.

S čim potem odišaviti prostor? Poleti in pozimi je za vsak prostor najbolje, da ga dobro prezračite. Če imate radi razne vonjave, pa ga odišavite z naravnimi in kvalitetnimi eteričnimi olji.