Nekatere ženske menopavza zaustavi, druge zacvetijo

Ob svetovnem dnevu menopavze v Medexu spodbujajo ženske, da spregovorijo o težavah v menopavzi (foto Lipar Design Photography).

Menopavza je dejstvo. In eden zadnjih tabujev. Kot vemo, je naraven in neizogiben dogodek oziroma del življenja vsake ženske, ki pa je pogosto – da, še vedno – zavit v tančico skrivnosti.

O vročinskih oblivih, motenem spanju, slabi koncentraciji in pozabljivosti ter skrajno okrnjenem spolnemu življenju  in hkrati slovesu od menstruacije pa spregovorimo komaj kdaj. Ob svetovnem dnevu menopavze, ki ga obeležujemo 18. oktobra, si zato zastavljamo vprašanje Zakaj bi »trpele« v samoti?

Štiristo menstruacij do menopavze

Vsaka ženska, ki doživi menopavzo, bi si pravzaprav morala čestitati. Še pred dobrim stoletjem je ženska v srednji Evropi živela približno 50 let, kar pomeni, da jih mnogo menopavze ni niti dočakalo. Danes lahko ženske pričakujemo, da bomo živele okrog osemdeset let, kar pomeni, da bomo tretjino življenja preživele v menopavzi.

Manj hormonov, več nadležnih težav

Usihanje delovanja jajčnikov in zniževanje estrogena in progesterona sproži vrtiljak telesnih in duševnih sprememb ter značilnih simptomov. Potekajo lahko v zagonih, bolj intenzivno trajajo 2–5 let, lahko se podaljšajo za 10 let, nekateri pa postanejo trajni.

Če smo prej z levo roko žonglirale med službo, družino in nešteto drugimi dejavnostmi in zadolžitvami, smo na lepem psihično in fizično izčrpane in razdražljive. Ponoči buljimo v strop, ker ne moremo spati. Pogosteje čutimo tesnobo ali smo depresivne. Naš spomin dobi luknje in težje se osredotočimo. Srce nam pospešeno bije. Naša spolna sla se zmanjša, spolni odnosi pa so lahko boleči. Poveča se tveganje za osteoporozo, krvno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Naravna pomoč za lajšanje simptomov menopavze

Ker se v Medexu radi zgledujejo po čebelah, so najboljši zgled in simbol močne, plodne in produktivne »ženske« poiskali kar v čebelnjaku. Čebelja matica ni le največja in najdlje živeča čebela v panju, temveč je tudi izjemno plodna. Zaleže do dva tisoč jajčec na dan, v celotnem življenju pa kar petsto tisoč. Razlog se skriva v njeni prehrani – matičnem mlečku. Ta poleg številnih drugih blagodejnih učinkov na zdravje ljudi dokazano vpliva tudi na hormonsko ravnovesje. V izdelku za naravno lajšanje simptomov menopavze Beeharmony™ so matični mleček z najčistejšim izvlečkom žafrana združili v edinstveno formulo ROYAL BALANCE™ in jo dopolnili s ključnimi vitamini (K2, D3, E in B6) za zdravje zrelih žensk.

Klinično dokazani učinki

»Če so menopavzne težave neprijetne in vplivajo na zmanjšano kakovost življenja, poleg spremembe življenjskega sloga za začetek priporočamo naravne preparate za lajšanje menopavznih težav,« svetuje dr. Reš Muravec. Ženske vse bolj prisegamo na naravne rešitve, nismo pa pripravljene na slepo verjeti vsakomur, ki kar na palec obljublja učinkovitost. Medexov izdelek Beeharmony™ je eden redkih, če ne celo edini naravni izdelek za lajšanje simptomov menopavze na slovenskem tržišču, katerega učinki so dokazani s klinično študijo.