Kaj pa vi storite s česnom, ki je pričel kaliti?

Česen je naravni antibiotik. (foto: pexels.com)

Še nedolgo nazaj je veljalo prepričanje, da je takšno živilo neuporabno, sedaj pa je dokazano: nikar ga ne mečite stran, saj ubija mnogo vrst raka!

Kaj storite s starim česnom, ki je začel že kaliti? Ga zavržete? Nikar. Zadnje raziskave, ki so jih opravili strokovnjaki so namreč pokazale, kako zdravilen je tak česen.

Mnogo zelenjave, denimo krompir, postane toksičen, ko enkrat prične kaliti. To se zgodi zaradi kemijskega procesa ki se dogaja v njem. Ampak, pri česnu pa to ne velja. Študije so pokazale, da ima stari česen, ki že kali v sebi še bolj močne antioksidante od svežega česna. To se zgodi iz povsem preprostega razloga. Česen prične kaliti in s tem prične proizvajati še več močnih antioksidantov, ki kalčke varujejo.

Eden od strokovnjakov, ki je opravljal raziskavo, dr. John Sang Kim iz korejskega inštituta, je pojasnil, da so rastline, ki začnejo kaliti, zelo občutljive. Hitreje jih lahko napadejo virusi, bakterije, insekti. Zato morajo v tem času proizvesti različne kemikalije, med njimi je tudi phytoalexin, ki je za insekte strupen, za ljudi pa zdravilen. V času, ko česen prične kaliti, je torej najbolj zdrav, saj vsebuje največ močnih antioksidantov.

Takšen česen izboljšuje imunski sistem veliko hitreje, ščiti naše telo pred kardiovaskularnimi boleznimi, ščiti pred 14 vrstami raka, ubija strupene bakterije, viruse, parazite in odpravlja toksine iz našega telesa. Zato ga nikar ne zavrzite več, uporabite ga.