Cimet in žajbelj – ena najbolj zdravih kombinacij

Cimet vsebuje močne antioksidante. (foto: Pexels.com)

Hladnejši dnevi, ki prihajajo, prinašajo tudi kašelj, prehlad, razne viroze, pred njimi pa se lahko ubranimo s tem starim domačim receptom.

Že dolgo je znano, da je žajbelj ena najboljših zdravilnih rastlin za lajšanje in zdravljenje bolezni dihal. Žajbelj pozdravi kašelj, vneto grlo, odžene prehlad. A tako kot vse zdravilne rastline, je tudi pri žajblju potrebna previdnost. Dovoljen je v izredno majhnih količinah, ne priporoča pa se ga ljudem, ki imajo težave z želodcem.

Če se boste lotili tega pripravka, potem se prej posvetujte s svojim zdravnikom.

Žajbelj znižuje povišano telesno temperaturo, odpravlja bolečine iz telesa, zdravi prehlad, zdravi boleče in vneto grlo.

Tudi cimet spada med izredno zdravilne začimbe. Vsebuje močne antioksidante, ti ščitijo naše telo celo pred rakavim obolenjem. Cimet pomaga uničevati škodljive bakterije in viruse, ki nas ogrožajo in povzročajo bolezni.

Če zmešate cimet in žajbelj, pa dobite zelo močno naravno zdravilo, ki zdravi kašelj, bronhitis, krepi pljuča in ščiti pred boleznimi dihal.

Kako pripraviti sirup? Povsem enostavno je. V lončku stopite dve žlički sladkorja in prelijte s tremi decilitri vročega mleka. Sladkor bo karameliziral, se strdil, zato počasi mešajte s kuhalnico, da se stopi. Dodajte še četrt žličke cimeta v prahu in pol žličke posušenega žajblja. Pokuhajte nekaj minut, nato pa pustite, da se nekoliko ohladi. Precedite in tak napitek pijte po požirkih vsak večer pred spanjem.