Imate ga v kuhinji, a se ne zavedate, da je tako zdravilen

foto: pexels.com

Če bi vedeli, da je ta začimba, ki jo ima zagotovo vsak v svoji kuhinji, tako zelo zdravilna, bi jo pogosteje uporabljali!

Začimba, ki jo ima vsaka kuhinja, je zelo zdravilna in poceni. Poznali so jo že nekoč, uporabljali s pridom in se z njo zdravili. O čem govorimo?

O črnem popru!

Črni poper ima mnogo zdravilnih lastnosti. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da je pogosto na našem krožniku. Ker je začimba, se uporablja v majhnih količinah.

Ko boste prebrali, kako zdravilen je, na kaj vse vpliva, ga boste zagotovo večkrat dodali jedem.

Črni poper pomaga, da se hrana bolje prebavi, ščiti pred debelostjo, uničuje nevarne bakterije v želodcu. Deluje torej antibakterijsko, pa tudi antimikrobno.

Črni poper pomaga, da se iz hrane lažje absorbirajo hranilne snovi. Nepogrešljiv je ob  vitaminih skupine B, pomaga pri absorpciji beta-karotena.

Če zraven kurkume uživamo ščepec črnega popra, bomo kurkumi povečali moč za vsaj stokrat.

Črni poper pospešuje metabolizem, pomaga, da se kalorije hitreje izgorevajo in je zelo pomemben dodatek, če želimo shujšati.

Vsebuje zelo močne antioksidante, ki se borijo proti svobodnim radikalom, pomaga, da v se v telesu ne razvija rak. Torej uničuje rakave celice.

Črni poper je naravni diuretik, pomeni, da odpravlja odvečno vodo iz telesa in preprečuje zatekanje udov.

Če ga dodamo kuhanemu vino v kombinaciji s klinčki (nageljnovimi žbicami), dobimo odličen pripravek, ki zdravi prehlad.