Bučke krepijo spomin in čistijo črevesje

Krepijo možgane in spomin, pomirjajo, čistijo črevesje, krepijo jetra … (foto: freepik.com)

Ta zdrava zelenjava vsebuje 93 odstotkov vode, zato je zelo primerna tudi za tiste, ki želijo shujšati. Poleg tega pa je pravi čudež za naše telo.

Bučke so zdrave, jejte jih. Prihaja sezona zanje, zato izbiraje sveže in zdrave plodove. Na vaši mizi pa naj bodo pogosto, saj zelo zdravilno delujejo na celo telo. Krepijo spomin, koncentracijo in zdravje možganov, krepijo in čistijo črevesje, urejajo prebavo, krepijo in čistijo tudi jetra, pospešujejo metabolizem, pomagajo odpravljati strupe iz telesa, krepijo živčni sistem in pomirjajo.

Bučke lahko pripravimo na mnogo različnih načinov, zato so tudi vse bolj priljubljene. So lahko hrana, nizkokalorična in zelo zdravilna. Vsebujejo številne vitamine, vsebujejo pa tudi veliko vode.

Zakaj jih je dobro jesti?

Ker vsebujejo vitamine, minerale. Še posebej bogate so z vitaminom C, kalijem, kalcijem fosforjem in selenom. Olupki vsebujejo veliko magnezija in karotenoida, zato jih nikar ne lupite. Olupek je užiten!

Vsebujejo tudi močne antioksidante, beta-karoten in folno kislino. So odlična pomoč za hujšanje, znižujejo raven nevarnega holesterola v krvi. Poleg vsega naštetega pa je dobro vedeti še, da krepijo tudi srce, čistijo ožilje in odpravljajo zaprtost. Iz telesa pomagajo odvajati odvečno vodo. Še najboljša kombinacija je, če jih jeste zraven mesa ali ribe.

Za vse pa niso dobre …

Ker bučke vsebujejo veliko soli oksalne kisline, naj se jih izogibajo vsi tisti, ki imajo težave z ledvicami in mehurjem. Če spadate mednje, se preden jih boste jedli, posvetujte s svojim zdravnikom.

Polnjene bučke so odlično poletni kosilo. (foto: freepik.com)

Kako jih pripraviti?

Obstaja mnogo načinov, kako jih pripraviti, da bodo šle v slast. Lahko jih panirate in ocvrete v olju, lahko jih popečete na žaru, lahko jih pripravite v omaki s smetano, v naravni omaki s česnom in peteršiljem, lahko jih dodate v zelenjavne juhe, v solate, prikuhe, spečete iz njih zelenjavno musako ali narastek, odlične so tudi z umešanimi jajci …

Začimbe, ki bodo jedi iz bučk še popestrile, pa so: bazilika, rožmarin, timijan, origano, česen, peteršilj.