Uspešnost zdravljenja sladkorne bolezni je odvisna od njegove dostopnosti

Vsak deseti odrasli na svetu ima sladkorno bolezen. Več kot 90 % jih ima sladkorno bolezen tipa 2. Skoraj polovica jih ni diagnosticiranih. Ob današnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni je tako glavna tema pomembnost dostopa do učinkovitega zdravljenja te bolezni. Kot poudarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije, je glavni cilj farmacevtske obravnave omogočiti posamezniku, da postane osrednji akter v procesu zdravljenja in da lahko prevzame odgovornost za svoje zdravje. S tem lahko izboljša svoje zdravje ter prepreči ali omili zaplete, povezane s sladkorno boleznijo.

»Sladkorna bolezen je eden od glavnih dejavnikov za slepoto, odpoved ledvic, bolezni srca, možganske kapi in amputacije spodnjih okončin. Zaradi svoje pogostosti, zahtevnosti obravnave in resnih posledic predstavlja sladkorna bolezen velik zdravstveni in socialni izziv. Ključnega pomena je tako zgodnje odkrivanje kot tudi zdravljenje, saj edino tako lahko rešimo življenja in zmanjšamo tveganje za zaplete,« je poudarila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Tudi v Sloveniji je sladkorna bolezen vse bolj pogosta, kar 65 % ljudi, starih nad 65 let, ima več kot eno kronično bolezen, med katerimi je najpogostejša ravno sladkorna bolezen, kar največ pripisujejo staranju prebivalstva, nepravilni prehrani in pomanjkanju telesne aktivnosti. Vendar pa jo je mogoče odložiti z zdravim življenjskim slogom, pravočasno zdraviti z zdravili ter rednimi pregledi in zdravljenjem zapletov.

Lekarniški farmacevti so zaradi strokovne usposobljenosti lahko dragocena pomoč pri zdravljenju. V lekarnah omogočajo merjenja krvnega sladkorja ter interpretacijo rezultatov. Poleg tega ozaveščajo o posledicah zvišanega krvnega sladkorja in pomenu samokontrole, opozarjajo na dejavnike tveganja ter svetujejo pri zdravi prehrani in telesni dejavnosti. »Sladkorna bolezen zahteva vseživljenjsko zdravljenje, terapija pa se spreminja in nadgrajuje. Pri zdravljenju z zdravili zato spodbujamo k rednemu jemanju le-teh v skladu z navodili. Sladkornim bolnikom omogočamo pregled uporabe zdravil z osebno kartico zdravil z namenom izboljšanja seznanjenosti z zdravili in načinom njihove uporabe, krepitve sodelovanja in prepoznave ter odprave morebitnih težav pri zdravljenju z njimi,« je dodal nacionalni koordinator za sladkorno bolezen pri Lekarniški zbornici Slovenije asist. dr. Boštjan Martinc.