Pojasnjujemo: Bo za prihod iz Hrvaške potrebna karantena ali ne?

Če bo Hrvaška izpadla z zelenega seznama, to še ne pomeni uvrstitve na rdečega. (foto: Pixabay.com)

Slovenska vlada bo prisiljena v torek Hrvaško umakniti z zelenega seznama varnih držav, če bodo v državi presegli deset okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, je danes opozoril vladni govorec Jelko Kacin. To je pričakovati glede na gibanje okužb na Hrvaškem v zadnjih 14 dneh, je dodal na novinarski konferenci.

Izpostavil je, da uvrstitev na rumeni seznam pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Slednjim glede tega, da se zglasijo pri zdravniku, če opazijo katerega od simptomov covida-19 ob vrnitvi v Slovenijo. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje. Pri tem je Kacin posebej izpostavil zabave v nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah na prostem, ki se jih udeležujejo predvsem mladi.

Izrazil je pričakovanje slovenske vlade, da bo Hrvaška zaprla diskoteke in nočne klube ter prepovedala množične dogodke. Pri tem je izpostavil priljubljene nočne zabave na plaži Zrće na Pagu, za katere so največ vstopnic kupili prav Slovenci.

Kacin je opozoril še na “resne težave” glede spremljanja števila okužb na Hrvaškem. Vse to daje dovolj razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje, je dodal.

Povedal je, da sta premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković “na zvezi” in se bosta po telefonu znova slišala tudi danes.

Izpad iz zelenega seznama še ne pomeni uvrstitve na rdečega

Če bo Hrvaška izpadla z zelenega seznama, to še ne pomeni uvrstitve na rdečega. Kot je pojasnil Kacin, so države na rdeči seznam uvrščene, ko imajo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena.

Po uradnih podatkih smo v Sloveniji v juniju do danes zabeležili 44 vnosov okužb iz tujine – od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

Povzeto po STA