Milan Krek: Maske niso več obvezne, so pa priporočljive

(foto: Pixabay.com)

Kot je danes na tiskovni konferenci pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, maske niso več obvezne.

Krek pa je ob tem poudaril, da pri nošenju mask ne gre za obveznost, ampak priporočilo, da se po eni strani sami zaščitimo pred okužbo, hkrati pa preprečimo njen morebiten prenos. “Nihče ne bo tekel za vami, nihče vam ne bo grozil, vas kaznoval. Kaznoval vas bo virus, če ga boste dobili,” je odgovoril na vprašanje o morebitni omilitvi obveznosti nošenja mask v zaprtih prostorih.

Zato svetuje nošenje mask povsod tam, kjer ni mogoče držati ustrezne razdalje metra in pol, ne glede na to, ali se nošenje maske zahteva ali ne, pa naj bo to v trgovini, avtobusu ali kakšni instituciji. So pa po njegovih besedah maske obvezne za vse, ki so zboleli, pa tudi za tiste, ki negujejo obolele.

Krek ob sproščanju ukrepov poziva k upoštevanju priporočil, k preventivnemu ravnanju in druženju na način, ki bo onemogočil širjenje virusa. “Veselice in rajanje“, da je epidemije konec, so po njegovih besedah “popolnoma neumestne“. Vse je pozval, naj v službo ne hodijo, če imajo znake prehladnih obolenj ali temperaturo, in opozoril, da je zelo neodgovorno, če si ljudje z zdravili znižajo temperaturo in pridejo v službo.

Če se bo v posameznem okolju pojavilo večje število okužb, bodo razmišljali tudi o uvedbi karantene za posamezno mesto ali vas. Če pa bi se začel virus zelo hitro širiti, bi zelo hitro ponovno prišli v situacijo, ko bodo morali vladi predlagati razglasitev epidemije, česar pa si nihče ne želi, je dejal. Pri tem je opozoril tudi, da imamo v Sloveniji skromno epidemiološko službo, zato si prizadevajo, da bi dodatno izobrazili ljudi iz drugih oddelkov ter tako ob morebitnem drugem valu lažje obvladovali situacijo.

Pri zadnjih potrjenih okužbah z novim koronavirusom v Sloveniji gre predvsem za primere v družinah, kjer so že oboleli za covidom-19. Med pozitivnimi na virus so tudi osebe, ki so bolezen prebolele, tudi pred dvema mesecema. Nekajkrat pa je šlo za vnos virusa oz. za okužbe pri tujih državljanih, je še pojasnil Krek.