Minister dr. Logar in madžarski zunanji minister Szijjárto dogovorila odpravo omejitev in prehajanje meje

Dolga vas, Postaja mejne policije Dolga vas. Srecanje ministra za zunanje zadeve Anzeta Logarja in madzarskega ministra za zunanje zadeve Petra Szijjarta. (foto: Ministrstvo za notranje zadeve)

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes v Dolgi vasi srečal z madžarskim ministrom za zunanje in trgovino Pétrom Szijjártom.

Ministra dr. Logar in Szijjártó sta ocenila, da sta Slovenija in Madžarska pri spopadanju s širjenjem epidemije COVID-19 med najbolj uspešnimi državami članicami EU. Na podlagi dobrih epidemioloških stanj in po diplomatskem usklajevanju sta državi na dan srečanja, 28. maja 2020, vzajemno odpravili omejitev prehajanja meje za državljane Slovenije in Madžarske,” so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve.

Ministra sta se prav tako zavzela za čimprejšnje odprtje meja v regiji.

Ministra sta govorila tudi o aktivnostih na ravni EU za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami epidemije. V tem okviru sta izmenjala stališča do aktualnega predloga Evropske komisije za večletni finančni okvir, ki vključuje tudi oblikovanje Sklada za okrevanje in odpornost. Minister dr. Logar se je zavzel za hiter in ambiciozen dogovor o večletnem finančnem okviru, ki ga potrebujemo za soočanje s posledicami epidemije COVID-19. Za Slovenijo ostaja med prioritetnimi področji kohezijska politika.

Sogovornika sta ocenila tudi napredek na področju čezmejnih prometnih in energetskih projektov, posebej električnega daljnovoda Cirkovce–Pince-Héviz ter plinskega interkonektorja Kidričevo-Pince-Nagykanizsa.

Ministra sta poudarila pomen zagotavljanja pravic pripadnikov slovenske in madžarske narodne skupnosti v dvostranskih odnosih med državama. Minister dr. Logar je pozdravil pripravo razvojnega programa za Porabje, ki ga je madžarska vlada sprejela oktobra 2019, ter izrazil pričakovanje, da bo čim prej prišlo do objave razpisov za črpanje sredstev.

Minister dr. Logar se bo po zaključku srečanja z madžarskim zunanjim ministrom v Monoštru srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Porabju, s katerimi bo izmenjal stališča o aktualnih vprašanjih Slovencev na Madžarskem. Obiskal bo tudi Slovenski kulturni in informacijski center Lipa, kjer imata sedež slovenski Radio Monošter in časopis Porabje, so še sporočili z ministrstva.