Živila, ki krepijo zdravje oči

(foto: freepik.com)

S staranjem peša tudi vid, pojavijo se lahko bolezni oči. Zato ne pozabite na hrano, ki krepi vid, izboljšuje zdravje in ščiti naše oči.

S staranjem se povečuje tudi možnost za razvoj bolezni srca in ožilja, bolezni kosti in možganov, pa tudi oči. Nikakor ne bi smeli ignorirati težav z očmi, upoštevati bi morali zdravstvene nasvete, redno obiskovati okulista in na jedilnik večkrat vključiti živila, ki oči ščitijo pred boleznijo in jih krepijo. Na tak način lahko preprečimo razvoj starostne degeneracije rumene pege, izgubo vida, težavo s suhimi očmi in težavo z nočnim vidom.

Preberite, katera živila priporočajo strokovnjaki za dobro zdravje oči.
Zelena listnata zelenjava
Zelena listnata zelenjava uspešno preprečuje razvoj starostne degeneracije rumene pege, ki lahko vodi tudi v izgubo vida. Še posebej ohrovt, špinača in blitva so polne luteina in zeksantina, to sta dva pomembna antioksidanta, ki ščitita oči.

Sladki krompir
Sladki krompir in ostala zelenjava oranžne barve (korenje, koleraba) vsebuje beta karoten, to je oblika vitamina A, ki krepi zdravje oči. Beta karoten še posebej pomaga, da je nočni vid oster.

Mastna riba
Največ omega 3 maščobnih kislin boste našli v mastnih ribah, kot so postrv, losos, sardina in tuna. Raziskave so pokazale, da omega 3 maščobne kisline preventivno delujejo proti starostni degenerativni rumeni pegi in sindromom suhih oči.

Foto: freepik.com


Brokoli
Brokoli je znan po tem, da preprečuje razvoj srčnih in rakavih obolenj. Zelo zdravilen pa je tudi za oči, vsebuje lutein in zeksantin, vitamin C.

Pšenični kalčki
Pšenični kalčki vsebujejo vitamin E, ki spada med pomembne antioksidante, ki skrbijo za zdravje oči. Ščiti jih pred svobodnimi radikali in preprečuje bolezni oči, povezane s starostjo.

Stročnice
Stročnice (leča, fižol, grah, bob …) vsebujejo cink. Cink pomaga, da telo lažje absorbira vitamin A. prav pomanjkanje vitamina A je eden izmed težav, zaradi katerih vid lahko peša.