Zdravilna začimba, ki uspešno znižuje krvni tlak

Kardamom lahko uporabljamo v sladkih ali slanih jedeh. (foto: Pixabay.com)

Uspešno znižuje previsok krvni tlak in zdravi hipertenzijo ter preprečuje razvoj številnih drugih bolezni. Preberite, o kateri začimbi govorimo in jo uporabljajte.

Previsok krvni tlak je bolezen sodobnega časa. Ta vodi lahko v obolenja srca in ožilja. Da bi preprečili hipertenzijo, se priporoča zdrav način življenja. Zdrava prehrana, gibanje, zadosti spanca, uravnava krvni tlak. Prav tako strokovnjaki svetujejo čim manj soli in pitje zadostne količine vode.

Med zdrava živila, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka pa spada tudi kardamom. To je začimba, ki prihaja iz Indije, poznana že stoletja. V ljudski medicini jo uporabljajo za zdravljenje različnih bolezenskih tegob, najbolj poznana pa je kot naravno zdravilo proti hipertenziji.

Številne raziskave, ki so jih opravili, govorijo v prid tej začimbi. Uporabljate jo lahko v sladkih ali slanih jedeh. Z njim lahko odišavite kavo ali čaj.

Katere težave še lahko lajšate s kardamomom?
Ureja prebavo, pomirja razdraženo črevesje, blaži krče, lajša težave s pekočo zgago, pomirja tudi slabosti. Pozitivno deluje na živčni sistem in odpravlja stres. Z njim lahko omilite tudi težave z impotenco. Pomirja kašelj in zdravi prehlad. Če žvečimo seme kardamoma, pa lahko odpravimo neprijetni ustni zadah.