To so živila, ki zdravijo možgane in jih ščitijo pred boleznijo

(foto: Freepik.com)

S staranjem počasi prične pešati tudi zdravje naših možganov. Da bi ti čim dlje delovali dobro in da bi jih zaščitili pred boleznijo, tudi pred demenco, je prav, da izbiramo zdrava živila. Preberite, katera živila so tista, ki pozitivno vplivajo na naše možgane, jih zdravijo in preprečujejo razvoj bolezni.

Živila, ki ugodno vplivajo na delovanje možganov:

Borovnice, še posebej gozdne, vsebujejo veliko antioksidantov, ki lahko upočasnijo staranje možganov in izboljšajo spomin.
Brokoli vsebuje mnogo snovi, ki delujejo antioksidativno in protivnetno, kar ugodno vpliva na delovanje možganov.
Bučna semena so bogata z mnogimi mikrohranili, ki so pomembna za delovanje možganov, vključno z bakrom, železom, magnezijem in cinkom. Vsebujejo močne antioksidante, ki možgane ščitijo pred poškodbami, ki jih sicer povzročajo prosti radikali.
Ribe in morski sadeži vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so pomemben gradnik možganov, poleg tega pa zmanjšujejo vnetje, kar dobro vpliva na stanje možganov in naše kognitivne funkcije.
Temna čokolada vsebuje flavonoide, ki lahko pomagajo zaščititi možgane. Študije kažejo, da lahko uživanje temne čokolade izboljša naš spomin in razpoloženje.
Oreški vsebujejo veliko hranil, ki izboljšujejo delovanje možganov in spomin, med drugim vitamin E in fitokemikalije. Uživanje oreškov lahko izboljša zdravje srca, zdravo srce pa je povezano z zdravimi možgani.
Pomaranče in druga živila z vitaminom C lahko `pomagajo braniti´ možgane pred poškodbami prostih radikalov.
Jajca so bogat vir več vitaminov skupine B in holina, ki so pomembni za pravilno delovanje možganov.
Zeleni čaj vsebuje antioksidante.

Povzeto po ZPS