To so živila, ki temeljito očistijo jetra

foto: freedigitalphotos.net

Za temeljito čiščenje jeter ne potrebujete veliko. Dovolj je, da v prehrano vključite zdrava živila, ki delujejo na naše telo tako, da zdravijo, krepijo in čistijo jetra. S tem pa se bistveno lahko izboljša tudi vaše zdravje in počutje!

Jetra so največja žleza v našem organizmu in največje jedro vseh procesov: v njih se odvija metabolizem, pretvarjajo se ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, jetra pa odvajajo iz telesa tudi strupene snovi, zdravila, toksine. Jetra so filter našega telesa in pomembno je, da delujejo dobro, da so zdrava.

Živila, ki spodbujajo delovanje jeter, jih čistijo in krepijo so zelenjava, kot je artičoka, šparglji, cikorija, radič, koromač. Čistijo in zdravijo jih tudi leča, plava riba, probiotiki, oljčno olje, laneno olje, bučno olje, polnovredne žitarice. Priporočljivo je tudi, da v prehrano dodate zelišča in zdravilne rastline kot so kopriva, regrat, česen, rožmarin, meto, klinčke in kurkumo.

Čim manjkrat pa naj bo na vašem jedilniku hrana, ki obremenjuje jetra. To je alkohol, predelana hrana, hrana iz bele moke, mastni prigrizki, slani in sladki prigrizki, že pripravljene jedi, mesni koncentrati, jušni koncentrati, mastni siri, gazirane pijače in podobno.

S prehrano lahko naredite veliko. Pomlad pa je idealen letni čas za obnovo telesa in za razstrupljanje.