To je zelenjava, ki s kuhanjem pridobiva zdravilne lastnosti

Jejte zdravo hrano. (foto: freepik.com)

Za večino zelenjave velja, da s kuhanjem izgubljajo hranilne snovi, a ta zelenjava ne. Ravno nasprotno, če jo skuhate, ima več zdravilnih učinkov na telo. Zdravi celo raka!

Korenje je zelenjava, ki s toplotno obdelavo pridobiva na kvaliteti. Surovo korenje vsebuje tri odstotke beta-karotena, kuhano na pari pa kar 40 odstotkov. Na tak način pripravljeno korenje ima tudi boljši okus in je lažje prebavljivo, piše atma.hr.

Korenje pa poleg beta karotena vsebuje tudi vitamin K, C, E, B1, B2, B3, B6, folno kislino, fosfor, kalij, mangan. Poleg tega se v njemu nahajajo tudi antioksidanti, karotenoidi, antociani in kisline.

Te snovi pomagajo ščititi pred boleznimi ožilja, uravnavajo krvni sladkor in izboljšujejo vid. Zmanjšujejo možnost za nastanek srčne kapi.

Beta karoten se priporoča bolnikom z rakom, prav tako lahko pomaga kadilcem, saj zmanjšuje možnost za nastanek pljučnega raka.

Strokovnjaki priporočajo, da korenje čim večkrat dodajate raznim juham in prikuham.