Tega vam o menopavzi ni povedal nihče!

(foto: freepik.com)

Menopavza je prehod iz rodnega obdobja v ne-rodno in je za marsikatero žensko zelo stresno. Nekateri znaki menopavze se lahko pojavijo že deset let prej. A tega zagotovo še ne veste …

Menopavza lahko prinese s sabo tudi negativne simptome. Nekatere ženske jih občutijo bolj, druge manj. O menopavzi morate vedeti tudi to:

Težave s spanjem

Pojavijo se lahko težave s spanjem. Vzrok za to je padec hormona progesterona in estrogena. Pojavi se lahko nespečnost, hitra menjava razpoloženja, bolečine v mišicah. Vse to lahko lajšate s sproščujočo kopeljo.

Odvečni kilogrami

Tudi kopičenje odvečnih kilogramov je za menopavzo dokaj pogosto. Četudi jeste enake obroke kot ste jih jedli prej, se maščobe kar nalagajo. Zato poskušajte jesti še bolj zdravo, čim več zelenjave, pijte vodo. Na tak način lahko preprečite tudi sladkorno in bolezni srca.

Pogosta menjava razpoloženja

Pogosta menjava razpoloženja je zelo pogosta težava menopavze. Kaj hitro pa lahko privede tudi do depresije. Temu se boste izognili tako, da se vsak dan gibate, jeste dodatek omega 3 maščobnih kislin.

Slabše zdravje kosti

Hormon estrogen vpliva tudi na kosti, ker v menopavzi raven le tega upada, lahko to privede tudi do slabšega zdravja kosti, tudi do osteoporoze. Zato je nujen dodatek vitamina D.

Vročinski oblivi

Vročinski oblivi so pogosti. To pomeni, da se nenadoma dvigne temperatura telesa, nato pa spet nenadoma pade. Temu se ognete tako, da se izogibate stresa, kofeina, alkohola.

Četudi prinaša nekaj negativnih stvari, pa morate vedeti, da je menopavza popolnoma naraven pojav. To obdobje boste lažje premagali, če boste delali tisto, kar vas veseli, če boste živeli zdravo.