Program Svit: Testiranje za odvzem vzorcev najkasneje do junija

Osamljenost škoduje tudi zdravju. (foto: Pixabay.com)

Z rahljanjem protikoronskih ukrepov je zaživel tudi presejalni program Svit. Vsi, ki so vrnili izpolnjeno prijavo o prostovoljnem sodelovanju v programu in izpolnjujejo kriterije za testiranje na prikrito krvavitev v blatu, lahko pričakujejo testerje za odvzem vzorcev še ta mesec oziroma v juniju, piše na spletni strani programa.

Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji eden najpogostejših rakov, je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Presejanje za raka debelega črevesa in danke pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih s preprostimi preiskavami ali testi. Med zdravimi osebami odkrije tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka. Zgodaj odkrito bolezen uspešno zdravijo, z odkritjem predrakavih sprememb pa bolezen lahko celo preprečimo, so zapisali.

Državni program Svit poteka od leta 2009. Pred tem so pravočasno odkrili le četrtino vseh obolelih, zdaj pa s pomočjo preventivnih pregledov odkrijejo že skoraj tri četrtine primerov. Zato je pomembno, da se ljudje odzivajo na vabilo. Odzivnost se sicer že od začetka programa vseskozi povečuje, program pa je učinkovit pri zmanjševanju umrljivosti zaradi teh rakov pod pogojem, da se vanj vključi vsaj 70 odstotkov vabljene populacije, so navedli.

Program vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, ki so vabljeni po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let, poroča STA.