Prebavne težave: 4 nasveti za redno prebavo

Foto: freepik.com

Imate težave z zaprtostjo? Ste napihnjeni, imate vetrove? Potem upoštevajte te štiri nasvete in hitro boste uredili vse prebavne težave.

Redna prebava je za naše zdravje zelo pomembna. Če imamo težave z njo, če smo zaprti, napihnjeni, če imamo vetrove in krče, potem se to odraža na našem počutju. Neredna prebava je krivec za slabše razpoloženje, tudi za negativne misli, pa za razvoj mnogih bolezni. Zaradi neurejene prebave tudi težje ohranjamo zdravo telesno težo, hujšanje je upočasnjeno.

Če naše črevesje deluje dobro, če je zdravo, potem smo polni energije in dobrega počutja, tudi naša koža je veliko lepša, imunska odpornost pa odlična. Vse je torej pogojeno s prebavo.

Kaj je dobro vedeti in upoštevati, da bomo imeli redno prebavo in da as ne bo mučila zaprtost?

Uživajmo čim več probiotikov. Ti zelo pozitivno vplivajo na naše črevesje, ga čistijo, krepijo in ščitijo pred boleznijo. Prav tako pa probiotiki vplivajo tudi na pravilno raven krvnega tlaka, čistijo in negujejo kožo ter gladijo gubice, skrbijo za dobro počutje in zdravje.

Predstavljamo vam štiri živila, ki vsebujejo probiotike, zato se le spomnite nanje in jih dodajte v svojo prehrano.

Foto: pixabay.com

Kislo zelje

Ne le pozimi, skozi vse leto bi morali ujesti kislo zelje. Ta poceni, vsem dostopna zelenjava, je zelo zdravilna. Krepi imunsko odpornost, izboljšuje prebavo in ščiti pred stresom. Je nizkokalorično živilo, vsebuje pa mnoge vitamine, kot so vitamin A, B, C, E in K, tudi minerale, kot so mangan, selen, kalcij, kalij, magnezij. Vsebuje omega 3 maščobne kisline in močne antioksidante, ki ščitijo naše zdravje ter uspešno varujejo tudi pred nastankom rakavih obolenj.

Kisle kumarice

Tudi kisle kumarice so odlične za našo prebavo. to fermentirano živilo vsebuje polno probiotikov. Jeste jih lahko vsak dan, pazite le, da jih boste jedli v majhnih količinah, saj vsebujejo tudi veliko natrija. Kisle kumarice so odlična hrana tudi za vse tiste, ki bi radi shujšali.

Jabolčni kis

Jabolčni kis velja za eno najstarejših zdravih živil. Izberite kvaliteten jabolčni kis in dobili boste odličen probiotik. Pijete ga lahko zjutraj na tešče – v kozarec mlačne vode dodajte žlico jabolčnega kisa in popijte. vsakodnevno pa ga lahko dodate tudi v solato.

Kefir

Tudi kefir je odličen vir probiotikov in pomaga ravnati trebuh. Pospešuje metabolizem, odpravlja zaprtost. Vsebuje veliko proteinov, privoščite i ga za zajtrk ali dopoldansko malico. Vsebuje pa tudi beljakovine, aminokisline, lipide in polisaharide. Z njim boste dosegli, da se bodo v črevesju množile zdrave bakterije, ki bodo krepile vaše zdravje in uredile prebavo.