Praktični nasvet: Okrepite pljuča s česnom in medom

Kvaliteten cvetlični med je poln antioksidantov. (foto: Pixabay.com)

Česen in med spadata med najbolj zdrava naravna živila, vsebujeta številne antioksidante, spadata med najmočnejše naravne antibiotike, krepita pljuča in imunsko odpornost, lajšata težave s prehladom, kašljem in drugimi boleznimi dihal.

Česen
Česen vsebuje zdravilni alicin in eterična olja. To dvoje pa še zdaleč ni vse, pripisujejo mu več kot dvesto biološko aktivnih učinkovin, ki blagodejno delujejo na naše zdravje.

Redno uživanje česna zdravi in preprečuje razvoj prehladnih obolenj za kar 63 odstotkov, znake prehlada pa lahko skrajša za kar 70 odstotkov, potrjujejo študije.

Med
Kvaliteten cvetlični med vsebuje antioksidante, encime, minerale in vitamine. Med pomirja in vrača telesu energijo, pomaga pri urejanju prebave in hitro okrepi imunski sistem.

Česen krepi pljuča in zdravi dihala. (foto: Pixabay.com)

Pripravek iz česna in medu
Pripravek iz česna in medu krepi imunski sitem, preprečuje vnetja, ščiti dihala, znižuje raven nevarnega holesterola v krvi, preprečuje zgoščevanje krvi in deluje proti bakterijam. Telesu vrača energijo in pomirja.

Za pripravek boste potrebovali tri do štiri glavice česna, liter kvalitetnega cvetličnega medu in steklen kozarec s pokrovom.

Česen razdelite na stroke, teh ne lupite, le očistite jih, nato pa jih dajte v steklen kozarec. Čez nalijte med, s pomočjo žlice odstranite zračne mehurčke, med nalijte do vrha kozarca. Kozarec dobro zaprite in postavite za nekaj dni v hladilnik.

Pripravek jejte vsako jutro na tešče. Na žličko dajte strok česna in nekaj medu ter dobro prežvečite ter pojejte.