Nasveti za krepitev imunskega sistema

(foto: Freepik.com)

V zimskih mesecih se poveča verjetnost, da bomo zboleli zaradi prehlada in drugih virusnih obolenj. Manj časa se gibamo na prostem, več časa preživljamo v zaprtih prostorih in zato imajo tudi virusi možnost, da se hitreje širijo.

V prispevku preberite, kaj je imunski sistem kakšna je njegova naloga in kaj lahko storimo sami, da ga okrepimo.

Imunski sistem brani telo pred škodljivimi organizmi
Imunski sistem je mehanizem, ki ščiti naše telo pred virusi, glivicami, bakterijami, paraziti. Celice imunskega sistema so neprestano aktivne, vsiljivce v našem telesu takoj prepoznajo in jih poskušajo uničiti.

Kako dobro imunsko odpornost imamo, kako dobro se bori pred škodljivimi organizmi, ki nas vsakodnevno oblegajo, je odvisno od tega, kakšno smo podedovali in tudi od tega, kako zanjo skrbimo tekom življenja.

Imunski sistem se med ljudmi razlikuje, za kar so odgovorni številni dejavniki, kot so genetika, spol, starost, prehrana, gibanje, stres, uživanje alkohola in kajenje, količina spanca, itd. na to, kako zdravo bomo živeli, lahko vplivamo sami in si že s tem gradimo dobro imunsko odpornost.

Foto: Freepik.com

Na imunski sistem vpliva prehrana
S pravilno prehrano lahko sami zelo veliko storimo za dober imunski sistem. Zato je pomembno, da izbiramo živila, ki so bogata z vitamini in minerali, prav tako pa moramo skrbeti tudi za primerno telesno težo. Odvečna maščoba, še zlasti tista, ki se kopiči okrog pasu, znižuje odpornost, saj maščobno tkivo pripomore h kroničnim vnetnim procesom, ki izčrpavajo naš imunski sistem.

Imunski sistem lahko krepimo, če vzdržujemo primerno telesno težo in če izbiramo zdrava živila: sadje, zelenjavo, oreške, živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami.

Vitamini in minerali pozitivno vplivajo na naš imunski sistem
Za dober imunski sistem pripomorejo tudi živila, ki so bogata z vitamini in minerali.

Največ vitamina A boste našli v jetrih, sladkem krompirju, bučah, korenju, ohrovtu in špinači. Vitamin D boste našli v ribah in jajcih, vitamin E vsebujejo mandlji, špinača, sončnična semena, sladek krompir, avokado. Z vitaminom C so bogata naslednja živila: paprika, kivi, pomaranče, brokoli, jagode. Vitamin B6 vsebujejo čičerika, ribe, jetra, pistacije, avokado, piščančje meso, sončnična in sezamova semena.

Folno kislino najdemo v leči, fižolu, zeleni listnati zelenjavi, špargljih, avokadu, bučah in brokoliju. Veliko bakra vsebujejo goveja jetra, leča, sončnična semena, mandlji in kakav. Cink bomo našli v bučnih semenih, govedini, čičeriki, jogurtu, kakavu in indijskih oreških. Selen se nahaja v brazilskih oreških, ribah, govedini, perutnini in jajcih. Veliko železa vsebujejo jetra, govedina, leča, kakav, špinača, sardine, črni fižol in pistacije.

Raziskave pa so dokazale tudi, da spodaj našteta živila prav tako pozitivno delujejo na naš imunski sistem, zato je prav, da so večkrat na krožniku. To so: česen, čebula, shitake gobe, ingver, kislo zelje in repa, probiotični jogurt in kefir.

Foto: Freepik.com

Povzeto po prehrana.si