Kalcinacija: Zdravljenje je lahko uspešno

Kalcij v rami lahko pozdravite. (foto: Freepik.com)

Kalcij v rami dandanes ni popolnoma nič nenavadnega. Ljudje najrazličnejših starosti, vse od 25. leta do poznega življenjskega obdobja lahko tarnajo, da občutijo bolečine v rami in vzdolž mišic po roki ter imajo omejeno gibanje v ramenskem sklepu.
Seveda je vzrok za bolečine lahko tudi drugje, vendar je zelo pogosto postavljena diagnoza s pomočjo ultrazvoka prav kalcinacija v ramenskem sklepu. Ultrazvočno diagnostiko vam lahko opravi izključno zdravnik specialist.

Kalcij v rami otežuje dvig roke nad glavo
Velikokrat ljudje težko spijo na rami v kateri se je nabral kalcij, prav tako tudi težko dvignejo roko nad glavo ali sežejo z njo za hrbet. Dvig bremen, tudi tistih lažjih, je nekoliko problematičen, saj lahko obremenitev povzroči nenadno zbadanje ali pikanje v rami.

Zakaj kalcij v rami nastane?
Točnega vzroka zakaj kalcij v rami nastane ne ve praktično nihče. Nekateri strokovnjaki so mnenja, ter v praksi se je tako tudi najpogosteje izkazalo, da se kalcij v rami najraje nabira na že nekoliko načetih in poškodovanih tetivah. Takšne tetive so značilne za aktivne športnike, ki delajo z roko veliko ponavljajočih se gibov ter za tiste, ki imajo fizično naporno delo ali so utrpeli večje predhodne poškodbe (to strokovno imenujemo travmatski artritis).
To so le rizični faktorji, točen nastanek pa ni znan.

Na koga se obrniti, če imamo bolečine v rami?
Kadar začutimo bolečino v rami je najbolje, da se obrnemo na zdravnika ali strokovno usposobljenega fizioterapevta z znanji ortopedske medicine, da bo iz podane anamneze ter s kliničnimi testi lahko ugotovil ali gre res za težave z ramenskim sklepom ali pa morda bolečine izvirajo od drugod (npr. vratna hrbtenica).

Ko je znano, da je vzrok bolečine v rami, se osebni zdravniki najpogosteje odločijo poslati pacienta na rentgensko slikanje, kar pa ni najbolj optimalno. Rentgensko slikanje pokaže le poškodbe skeleta, mehkotkivne strukture pa so izvzete. Kalcij v rami bo najhitreje viden z ultrazvočno diagnostiko ali ultrazvokom, krasno sliko pa poda tudi MR (magnetna resonanca) ali MR artrografija (slika magnetne resonance s pomočjo kontrastnega sredstva).

Kako pozdraviti kalcij v rami?
Pravi pristop k odpravi kalcija se prične pri pravilno prilagojeni aktivnosti. Nujno potrebno je slediti navodilom fizioterapevta in upoštevati, da boleča rama zaradi kalcinacije ne potrebuje počitka, temveč specifične vaje.

Prav tako kalcija v rami fizično ne bo odpravila ne protibolečinska elektroterapija, ne topli termofor, temveč sodobna aparatura imenovana terapija z udarnimi globinskimi valovi ali UGV. Ta terapija je praktično edina dovolj invazivna metoda, ki jo fizioterapija ponuja, da povzroči v telesu spremembo. UGV terapija se izvaja z aparaturo podobno pištoli, ki udarja v kalcinirajočo tetivo oziroma najbolj boleče mesto na tetivi. Terapija ima analgetičen učinek, uravnava proces celjenja ter pospeši proces delitve celic. UGV se izvaja 1x na 5-7 dni, po protokolu se naredi 6 terapij.

UGV terapija

Kadar je kalcinacija obsežna in je gibljivost sklepa zelo omejena vam bo osebni zdravnik predpisal protibolečinska in protivnetna zdravila ali vas celo napotil k specialistu za injiciranje blokade. Obstaja tudi možnost punkcije kalcija v rami, ki jo izvaja zdravnik specialist pod ultrazvočno sliko.

Še več informacij boste našli tukaj.