Hrana iz mikrovalovke: Je res strupena?

Nekatere vrste živil ne spadajo v mikrovalovno pečico. (foto: freepik.com)

Mnogi jo uporabljajo, odprto pa ostaja vprašanje: Ali je mikrovalovna pečica strupena za naše zdravje ali ne? Je hrana, pogreta v njej zares strupena?

Vprašanje, ki si ga zastavljamo že leta, ali je mikrovalovna pečica zdrava ali škodljiva, pa zanima tudi znanstvenike. Ti so v svoji zadnji študiji na univerzi v Harvardu prišli do zanimivih ugotovitev.

Hrana, ki jo pogrejemo v navadni pečici ali toplotno obdelamo na plinu, steklokeramični plošči, je bolj zdrava od tiste, ki jo pripravimo v mikrovalovni. Takšna hrana naj bi vsebovala več hranilnih snovi.

Hrana, ki pa jo je potrebno čim manj toplotno obdelovati, da bi še vedno vsebovala vitamine, minerale in druge hranilne snovi, pa naj bi bila s pripravo v mikrovalovni pečici mnogo bolj zdrava, saj je čas kuhanja zelo kratek. Sem spada zelenjava.

Strokovnjaki pravijo, da naj bi bila hrana iz mikrovalovne v nekaterih primerih še bolj zdrava. Zato naj tak obrok ne bi smel biti škodljiv. Uporaba mikrovalovne pečice pa torej povsem varna, če uporabljate zanjo primerno posodo in skodelice ter če se držite navodil proizvajalca.

Kaj je res in kaj ne, najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Ravno toliko kot je tistih, ki trdijo, da je mikrovalovna pečica škodljiva, je tudi tistih, ki trdijo nasprotno.