Dokazali so: Nasveti, s katerimi se lahko zaščitite pred koronavirusom

Ameriški slamnik je močan zaščitnik pred virusi, tudi pred koronavirusom. (foto: Pixabay.com)

Zelo močan zaveznik, ki ščiti tudi pred koronavirusom je ameriški slamnik. Prav tako lahko posežete tudi po drugih zdravilnih zeliščih, s katerimi boste krepili zdravje. Da bi ostali zdravi, vam lahko pomagata tudi vitamin D in C.

Ameriški slamnik
Proti koronavirusu naj bi bil učinkovit ameriški slamnik, natančneje alkoholni izvleček ameriškega slamnika. Najnovejša raziskava, opravljena na osnovi podatkov šestih kliničnih študij, v katerih je skupno sodelovalo 2458 ljudi, razkriva, da lahko z ameriškim slamnikom močno zmanjšamo tako ponavljanje kot poslabšanje okužb dihal in sicer tudi takšnih, kot je pljučnica. Jemanje alkoholnega izvlečka je pojav ponavljajočih se prehladov in grip, kot ugotavlja študija, zmanjšalo za kar 50 %.

Najboljše rezultate je dosegel pripravek Echinaforce A.Vogel, pripravljen iz svežega ameriškega slamnika, v katerem je uporabljena cela rastlina (korenina in zgornji del). Korenina je v izvlečku pomembna, ker vsebuje alkilamide, ki zavirajo pretirani odziv imunskega sistema na viruse (npr. pretiran dvig vročine, preveliko proizvodnjo sluzi), zato se je prav ta izdelek dobro obnesel tudi pri epidemiji t. i. prašičje gripe, za katero so bile značilne težave z dihanjem, zalita pljuča in previsoka vročina.

Foto: Pixabay.com

Zdravilna zelišča, ki krepijo pljuča
Čaji in začimbnice, ki krepijo pljuča so veliki oman, čebula, galgant, koromač, ingver, kardamom … Od domačih sirupov uporabljamo smrekove in borove vršičke, trpotec v medu, suhe izvlečke bršljana, sirupe na osnovi propolisa in timijana. Pljuča krepimo tudi z vsemi zelišči ki urejajo presnovo, razstrupljajo in krepijo jetra. Zato so dobrodošle tudi grenčice, kurkuma, artičoka, regrat, koprive …

Vitamin D
Veliko študij potrjuje, da manj vitamina D pomeni bolj občutljiva pljuča. Ta vitamin ima namreč pomembno vlogo pri krvničkah, ki skrbijo za obrambo naših pljuč (nevtrofilci in makrofagi). Zato je tudi korelacija med upadom tega vitamina (ko poidejo zaloge) in pojavom epidemij respiratornih virusov zelo očitna. Študija iz leta 2006 potrjuje teorijo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z izbruhi sezonske gripe.
Japonska študija iz leta 2010 je pokazala, da je bila pojavnost gripe manjša pri šolarjih, ki so vso zimo prejemali vitamin D3. Študija ugotavlja, da “lahko prehranska dopolnila z D3 v zimskem obdobju zmanjšajo pojavnost gripe tipa A, še posebno pri šolarjih”. Sposobnost telesa, da se brani pred okužbami, je zelo odvisna od vitamina D, saj ima nizka raven vitamina D za posledico slab imunski odziv in večjo dovzetnost za vdor virusov. Pomembno je, da uživamo naravni in aktivni vitamin D3. Najboljši živalski vir je olje jeter polenovke, med rastlinskimi pa D3, ki ga pridobivajo iz lišaja.

Foto: Pixabay.com

Vitamin C
Bolj vam primanjkuje tega vitamina, bolj dramatično bo izboljšal delovanje imunskega sistema. Liposomske oblike je možno zaužiti v večjih odmerkih (ne da bi nadražili želodec in ledvice). V primerjavi z enako količino drugih oblik vitamina C je delovanje liposomske oblike okoli šestkrat močnejše. Najhitreje se bo vsrkal, če ga dlje časa (npr. eno minuto) valjate po ustih in pod jezikom. Če ste z vitaminom C že dobro založeni, potem dodatno jemanje v večjih količinah ni nujno.

Vir:
Priročnik na Zazdravje.net
Nova24TV.si