KOLUMNA: Zlate niti lahko spletajo z vnuki le dedki in babice

Zlate niti lahko spletajo z vnuki le dedki in babice. (foto: Freepik.com)

Čas otroštva bi moral biti najlepši čas! To je čas, ko se krepi domišljija, ko se spletajo vezi, ko imata čarobno moč smeh in topel objem, ko vlada občutek sreče, veselja, življenja in poguma! To so zlate nitke, ki jih vnukom pomagajo tkati dedki in babice. Zlate nitke, ki so zelo pomembne in dragocene in ki ostanejo v duši otroka za vse življenje.

Veste, dedki in babice smo malce čarobni in samo mi znamo spletati takšne nitke. Pomembne nitke, ki otrokom dajejo bogato popotnico na poti njihovega življenja.

Res je, da so za vsakega otroka najbolj pomembni njegovi ljubeči in skrbni starši. Ti vzgajajo, ljubijo, odkrivajo svet in učijo. So močan steber vsake družine. In ti starši so dobili vso to moč, znanje in ljubezen od svojih staršev. In tukaj pridemo na vrsto mi, dedki in babice. Mi imamo dodatno modrost, izkušnje in ljubezen, ki smo jo pridobili skozi leta našega življenja. In tudi zato je vez med dedki, babicami in vnuki tako zelo pomembna. Ker je zlata.

Dedki in babice imajo vedno čas … (foto: FReepik.com)

Kako zelo pomembna je družina, ve ves svet. Pomembne so medgeneracijske vezi in dedek in babica sta pomemben člen. Vsak dedek in vsaka babica, ki ima vnuke ve, da je ljubezen do njih brezpogojna.

Tisti trenutek, ko skozi vrata stanovanja dedka in babice vstopi vnuk, se čas usmeri vanj. Dedek in babica odložita svoja opravila in se popolnoma posvetita mali radovedni otroški glavi! vnuk dedka in babico pomladi, njegova mlada energija zbudi dušo in radosti srce. Vnuk dedku in babici krepi zdravje in prinaša sonce.

A tudi dedek in babica vnuku dajeta mnogo koristnega. Sta njegova zaveznika, prijatelja, znata ga poslušati in njegove skrivnosti so pri njima popolnoma varne. Dedek in babica imata na zalogi polno čudovitih zgodb, ki so se zgodile pred davnimi časi in vnuk jih z veseljem posluša. Babica zna speči najboljše domače štruklje in piškote, pa potico. Dedek je spreten z lesom, igra šah, pozna vse vrste ptic, zna zabiti žebelj v desko in še kaj!

Dedki in babice so v življenju vnuka pomembni. (foto: Freepik.com)

Vnuk se uči in sprejema znanje dedka in babice. V njune svetu je popolnoma varen in zelo ljubljen. V njunem svetu je lahko samosvoj, lahko sprašuje, lahko se uči in lahko sodeluje. Dedek in babica imata čas, sta potrpežljiva in ni jima težko pokazati in povedati ene in iste stvari znova in znova. Vse, dokler je vnuk ne osvoji.

Svet dedka, babice in vnuka je prav poseben svet. V njem se tkejo zlate nitke, nitke, pomembne za življenje. Zlate nitke so najlepša popotnica, ki jo dedek in babica lahko dasta svojemu vnuku. Te ostanejo za vse življenje.