Babičini nasveti za zdravljenje kašlja

Med lajša težave z vnetim grlom in kašljem. (foto: pexels.com)

Se še spomnite, kako smo nekoč zdravili vneto grlo in kašelj? Posegli smo po žajblju, popili skodelico karameliziranega mleka, pojedli žličko domačega sirupa iz medu in čebule ali pa iz soka črne redkve in medu.

Stari ljudski nasveti vam lahko pomagajo tudi dandanes, odlični so za lajšanje težav z vnetim grlom ali kašljem.

Žajbelj na mleku
Za pripravo napitka boste potrebovali eno žličko posušenega žajblja in dva decilitra mleka.
Mleko segrejte, dodajte žličko žajblja in malce pokuhajte. Odstavite in pokrijte. Pustite deset minut, nato precedite. Dodate lahko žličko medu in še topel napitek popijte.

Karamelizirano mleko
Potrebovali boste dve žlici sladkorja in dva decilitra mleka.
V lonček stresite sladkor in ga segrejte. Mešajte s kuhalnico, dokler se sladkor ne stopi in postane rjave barve. Nato nanj vlijte toplo mleko. Sladkor se bo strdil, mešajte na zmerni temperaturi, da se stopi. Še topel napitek popijte.

Kašelj lahko lajšate tudi s pomočjo domačih pripravkov. (foto: Freepik.com)

Čebulni sirup
Potrebovali boste srednje veliko rjavo ali rdečo čebulo, dve žlici medu ali sladkorja.
Čebulo očistite in na drobno sesekljajte, nato jo dajte v skodelico, primešajte ji sladkor ali med, pokrijte in pustite na pultu vsaj dve uri ali čez noč. Čebula bo spustila sok. Pripravek nato dobro premešajte in precedite skozi drobno cedilo ali gazo. Dobljen sirup jemljite čez dan preko celega dne.

Sirup iz črne redkve in medu
Potrebujete srednje veliko črno redkev in kvaliteten cvetlični med.
Redkvi najprej odrežite vrh in ga shranite, uporabili ga boste za pokrov. Izdolbite in naredite dovolj veliko luknjo, da boste vanjo lahko vlili dve žlici medu. Nato pokrijte in pustite na kuhinjskem pultu vsaj dve uri, lahko pa tudi čez noč. Redkev bo spustila sok. Sirup, ki nastane iz mešanice soka in medu, lajša vneto grlo in kašelj. Jemljite po žličkah čez dan. ko porabite ves sirup, lahko v redkev ponovno nalijete nekaj medu in postopek ponovite.

Rdeča čebula odpravlja kašelj. (foto: Freepik.com)