Ali veste, kaj vsebujejo solatni prelivi? Jih boste po prebranem še kupili?

Predpakirani solatni prelivi so na prvi pogled zelo priročni, a niso najboljša izbira.. (foto: Pixabay.com)

Poletje je čas, ko več časa preživimo na prostem in domači štedilnik zamenjamo za žar na vrtu ali na katerem izmed urejenih prostorov za piknik v naravi. Mesnim dobrotam, ki običajno prevladujejo na žaru, se kot protiutež odlično podajo različne solate.

V trgovinah lahko kupite že pripravljene solatne prelive, ki so priročno pakirani v 75-mililitrske vrečke. Nekaj takšnih prelivov so pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) vzeli pod drobnogled in ugotovili, da eden od proizvajalcev priporoča za eno porcijo le 30 mililitrov preliva. Preliv je treba po odprtju takoj porabiti, kar v praksi pomeni, da bomo vsebino najverjetneje zaužili v celoti ali pa si v najboljšem primeru preliv delili še z eno osebo. V vsakem primeru ga bomo zaužili več, kot je priporočeno, kar pa ni tako nedolžno, saj imajo kar visoko energijsko vrednost – v 100 mililitrih je običajno 840 kJ/200 kcal. V prelivih, ki vsebujejo več olja, je energijska vrednost tudi za polovico višja. Nasprotno imajo prelivi brez maščobe nižjo energijsko vrednost, a lahko vsebujejo sladila.

Prelivi sicer vsebujejo vodo, ki je prva na seznamu sestavin, nato pa glede na vrsto preliva še balzamični kis (preliv z balzamičnim kisom), paradižnik (francoski preliv), jogurt (jogurtov preliv) ali zelišča (zeliščni preliv). Vsebujejo še repično olje, sladkor in sol, večina tudi kis. Žal se seznam sestavin tu ne konča, običajno vsebujejo še aditive, najpogosteje gostila, regulatorje kislosti in naravno aromo, nekateri tudi sladila.

V solato običajno ne dodajamo sladkorja, zato vas bo verjetno presenetilo, da ga pripravljeni prelivi vsebujejo. Tako lahko z vrečko preliva (75 mililitrov) zaužijete od 3 pa kar do 10 gramov sladkorja. Vsebnost maščobe je odvisna od količine dodanega olja. Do 23 gramov maščobe boste zaužili z vrečko preliva, ki vsebuje največ olja,” poudarjajo pri ZPS.

Predpakirani solatni prelivi so na prvi pogled zelo priročni, a niso najboljša izbira. Z njimi boste svoji solati hitro dodali več energijske vrednosti, kot ste načrtovali, še posebno, če boste zaužili celotno pakiranje (75 ml). Poleg tega boste v telo vnesli še sladkor in številne nepotrebne aditive, ki bi se jim pri pripravi domačega preliva zagotovo izognili.

Povzeto po ZPS