3 zdravilna živila, ki v vaši kuhinji nikoli ne smejo manjkati

(foto: Pexels.com)

Spadajo med super živila, preprečujejo vnetja v telesu, uničujejo nevarne viruse in bakterije. Jih imate doma?

Strokovnjakinja za zdravo prehrano Lee Holmes svetuje, da na svoj jedilnik čim večkrat dodate živila, ki preprečujejo vnetja v telesu, delujejo proti virusom in bakterijam. Svetuje, da vsak dan posegamo po treh super živilih, s pomočjo katerih se izboljša zdravje, počutje in povrne energija.

Katera so ta tri super živila?

Česen
Česen spodbuja množenje belih krvničk, je močan borec proti bakterijam in virusom. Dokazali so, da pomaga preprečevati razmnoževanje škodljivih bakterij in glivic v telesu. Sveži česen deluje proti virusom in bakterijam in spada med najmočnejše naravne antibiotike. Raziskave pa so pokazale še, da če redno uživate presni česen, lahko le ta ugodno vpliva tudi na krvni tlak in ga znižuje. Prav tako pa znižuje nevarni holesterol in ščiti celo pred rakavimi obolenji.

Ingver (foto: Pexels.com)

Ingver
Ingver pomaga pri težavah z želodcem, deluje proti slabosti, izboljšuje prebavo in odpravlja vetrove ter napihnjenost. Ingver je odličen tudi za vse, ki imajo težave z osteoartritisom, pospešuje metabolizem in je v pomoč pri hujšanju, preprečuje vnetja v telesu, krepi možgane.

Kurkuma (foto: FreePhotos.net)

Kurkuma
Kurkuma vsebuje zdravilni kurkumin, to je snov, za katero so strokovnjaki dokazali, da deluje proti vnetno. Ščepec kurkume vsak dan lahko pomaga pri zniževanju nevarnega holesterola, krepi srce in ožilje. Kurkuma vsebuje močne antioksidante, krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, zdravi kožo.

Tako kot vse začimbe, pa je potrebno tudi česen, ingver in kurkumo uživati v majhnih dnevnih odmerkih.