Recept za zdravilen regratov sirup

Iz regratovih cvetov lahko skuhate zdravilen in osvežujoč sirup. (foto: Pixabay.com)

Recept za regratov sirup spada med stare ljudske recepte. Ta se je ohranil do dandanes zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Regratov sirup ureja prebavo, krepi in čisti kri, izboljšuje počutje in vrača energijo. Koristen je tudi takrat, ko imamo težave s kašljanjem, prehladom, pomaga pri vnetem grlu, krepi pljuča.

Regratov sirup je zelo okusen in osvežujoč napitek. Uporabljamo ga lahko tako, da ga primešamo zeliščnemu čaju, odličen je tudi v limonadi.

Nabiranje regratovih cvetov
Če se boste lotili izdelave regratovega sirupa, boste potrebovali regratove cvetove. Te je potrebno nabrati v sončnem, lepem vremenu, najbolj ugoden čas v dnevu je dopoldan, ko je jutranja rosa mimo in so cvetovi suhi. Regratove cvetove nabirajte tam, kjer ni prometnih poti, kjer je narava čista.

Recept
Potrebovali boste približno 150 do 200 lepih regratovih cvetov, 2 litra vode, kilo in pol sladkorja ter sok dveh limon.

Foto: Pixabay.com

Priprava
Regratove cvetove naberete na isti dan kot se boste lotili izdelave sirupa, da bodo ti zares sveži. Najprej jih dobro preglejte, da bodo zares čisti (to lahko storite že med nabiranjem).
Cvetove stresete v večjo posodo in nalijete vanjo še vodo. Postavite lonec na štedilnik in kuhate. Ko zavre, temperaturo zmanjšate in cvetove še pokuhate za deset minut.

Precedite, vodi nato dodajte sladkor in ponovno kuhajte do vrenja. Ves čas mešajte, da se sladkor hitreje stopi. Dolijete še sveži sok dveh limon in ko zavre, temperaturo znižate ter počasi kuhate. Sirup mešajte s kuhalnico in kuhajte še toliko časa, da se prične gostiti. Ko je sirup dovolj gost, ga odstavite in nalijte v čiste stekleničke ali kozarce s pokrovom. Dobro zaprite, ovijte v večjo brisačo in pustite na kuhinjskem pultu, da se počasi ohladi. Nato shranite v hladnem in temnem prostoru.

Ko boste stekleničko odprli, jo hranite v hladilniku. Regratov sirup lahko uporabljate vsak dan kot osvežilno in zdravo pijačo. Če boste imeli težave z dihali, pa vam bo sirup pomagal do hitrejšega okrevanja.

Foto: Pixabay.com