VIDEO: Direktor UKC Maribor Vojko Flis povedal, kaj si misli o teorijah zarote covida-19

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis. (Foto: MARIBORINFO.COM)

Tako kot drugje po Evropi, je tudi v Sloveniji v zadnjih dneh situacija zaradi koronavirusa covid-19 vse bolj resna. A kljub temu še vedno obstajajo nekateri, ki menijo, da maske niso potrebne, da je vse skupaj teorija zarote in da nas z ukrepi želijo vodilni in stroka le omejiti v vsakdanjem življenju. Nekateri se še vedno ne zavedajo, da je covid-19 lahko zelo nevaren za ranljive skupine, med katere spadajo tudi starejši ljudje, sploh tisti, ki imajo že tako težave z zdravjem.

V zadnjem času se zlasti po družbenih omrežjih širijo številne teorije zarote, nepreverjene informacije in celo zapisi, ki postavljajo pod vprašaj obstoj virusa. Kako slednje komentirajo zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer se situacija vedno bolj zaostruje? 

»Teorije zarote se vedno pojavljajo, takrat kadar so ljudje v stiski in kadar ne razumejo dogajanja,« je pojasnil direktor Vojko Flis. Dodaja, da so ravno zato najbolj razočarani, kadar teorije zarote prihajajo iz strani zdravnikov, ki bi to morali vedeti. »Gre za osnove iz tretjega letnika medicinske fakultete,« je bil oster.

V nadaljevanju je predstavil nekaj najbolj razširjenih teorij zarot. Vse od ameriškega predsednika Trumpa, ki koronavirus imenuje »kitajski virus«, s čimer hoče povedati, da so ga namerno ustvarili na Kitajskem. Pogoste so tudi teorije o tem, da nam s cepljenjem spremenijo prepričanje.

»V nekaterih državah Daljnega vzhoda ljudi ne želijo cepiti, češ da se bo spremenilo njihovo versko prepričanje,« je povedal Flis.

Do takšnih teorij zarot po besedah Flisa pride, ker ljudje ne razumejo molekularne biologije: »Molekularna biologija je sorazmerno zapletena veda. Običajni ljudje se z njo ne ukvarjajo in je ne razumejo. Ko človek tega ne razume, takrat se začnejo pojavljajo teorije zarote. In teh teorij zarot je kolikor hočete

Flis dodaja, da se mu ob branju komentarjev na družbenih medijih poraja vprašanje, zakaj otroci v Evropi sploh hodijo v šolo in se učijo: »Zakaj jih pošiljamo na fakultete, če temu znanju ne verjamejo? Potem pa ukinimo vse to!«

»Vsi, ki delamo tu notri, se ne srečujemo s teorijami zarote, temveč z bolniki. In bolnikom želimo pomagati na tak način, kot nam nalaga stroka,« je še dodal.

Flis je ob tem spomnil na vseslovensko akcijo, ko smo za malega Krisa z redko genetsko boleznijo zbirali denar, da smo ga poslali na zdravljenje v Združene države Amerike, kjer je prejel čudežno zdravilo. »To ni čudežno zdravilo, kot ljudje zdravila pojmujejo. To zdravilo je virus. Umetno prirejen virus, ki Krisu spremeni dedno napako. In to je molekularna biologija na najbolj preprost način,« je še povedal Flis.

Imejmo vsaj toliko sočutja, da pomislimo na druge
»Če zase mislimo, da smo nepremagljivi, da se nam ne more nič zgoditi, potem pomislimo na ranljive osebe. Dedki in babice držijo številne družine pokonci. Številnim čuvajo otroke, pomagajo jim pri vsakdanjem življenju. Kaj jih naj pustimo umreti? Imejmo vsaj toliko človeškega sočutja, da skrbimo na druge, če nas zase ne skrbi,« je bil oster Flis.

Prispevek je objavljen na spletnem portalu mariborinfo.com

Flis o teorijah zarot

❗»Zakaj pošiljamo otroke v šole, če potem temu znanju ne verjamemo?«❗ Poglejte, kako briljantno direktor UKC Maribor v treh minutah 'uniči' vse tiste, ki verjamejo teorijam zarot ⬇⬇⬇

Objavil/a Mariborinfo.com dne Ponedeljek, 19. oktober 2020