Princ Philip danes praznuje 99. rojstni dan

Princ Philip (foto: The Royal Family/Facebook)

Britanski princ Philip bo svoj 99. rojstni dan danes praznoval osamljeno na gradu Windsor, kamor so ga pred tremi meseci s helikopterjem prepeljali s posesti Sandringham. Zaradi trajajoče pandemije koronavirusa bo princ glede na poročanje britanskih medijev rojstni dan preživel le v družbi svoje soproge, britanske kraljice Elizabete II.

Tako sedaj še 98-letni Philip kot 94-letna Elizabeta veljata za rizični osebi v pandemiji in sta preventivno že tri mesece v osami na svojem gradu. Z družino ostajata v stiku le virtualno in z drugimi načini komunikacije na daljavo.

V tem duhu bo potekalo tudi praznovanje rojstnega dneva vojvode Edinburškega. Po poročanju britanskega časnika Daily Mail bodo pripravili le “preprosto kosilo za princa in kraljico“, večjega praznovanja pa ne načrtujejo. V prestolnici danes ne bodo zadoneli niti topovi, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva.

Bodo pa verjetno otroci, vnuki in pravnuki čestitali Philipu za rojstni dan preko videoklicev, še piše dpa.

Običajno sicer kraljica in princ ta čas verjetno ne bi bila na gradu Windsor. Princ se precej raje zadržuje na posesti Sandringham na vzhodu Anglije ali na svoji posesti na Škotskem.

Philip se je rodil leta 1921 na grškem otoku Krf kot grški in danski princ, a je bil z družino izgnan iz Grčije še kot dojenček. V Elizabeto se je zaljubil že, ko je bilo njej le 13 let, on pa je bil kadet mornarice. Še dandanes predstavlja Philip največjo oporo kraljici. Upokojil se je šele pri 96. letih, zadnji uradni nastop pa je imel pred skoraj tremi leti na vojaški paradi. Od takrat je okoli njega precej mirno.

Naslovnice je sicer napolnil, ko je bil pri 97. letih vpleten v prometno nesrečo in se je šele po pritisku javnosti odrekel vozniškemu dovoljenju. Malo pred lanskim božičem pa je bil za Britance nov šok, ko so princa sprejeli v bolnišnico. Podrobnosti niso bile znane, le da so ga sprejeli preventivno, je pa Philip sveti večer potem že preživel ob družini na posesti Sandringham.

Kljub zavidljivi starosti princ ni izgubil svojega pikrega smisla za humor. “Nič ne spodbudi nekoga bolj, kot da se ga spominja, da leta minevajo vse hitreje in da začne lak odstopati od starih okvirjev,” je zapisal princ leta 2011, ko je prejel naziv “starec leta“.

Princ je bil v svojih skoraj sto letih pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij in je ostal z njimi povezan tudi po jeseni leta 2017, ko se je upokojil. Od leta 1952 je sicer opravil več kot 22.000 samostojnih obveznosti v službi palače.

Z Elizabeto sta se poročila leta 1947 in prva leta živela na Malti, kjer je bil Philip nameščen v mornarici. Njuno življenje se je korenito spremenilo pet let kasneje, ko je nepričakovano umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI. Philip je takrat zapustil aktivno služenje v mornarici, naziv britanski princ pa je prejel leta 1957.

V zakonu so se paru rodili štirje otroci – Charles, Anne, Andrew in Edward. Imata po osem vnukov in pravnukov.

STA