Konec varovanja za Harryja in Meghan

Meghan in Harry bosta v Kanadi brez varovanja. (foto: Facebook)

Potem ko je britanska kraljica Elizabeta II. potrdila, da lahko princ Harry s soprogo Meghan po opustitvi kraljevih dolžnosti živi tudi v Kanadi, so se kanadski davkoplačevalci obregnili ob stroške varovanja. Kanadski minister za varnost Bill Blair pa je v četrtek zagotovil, da bodo v prihodnjih tednih ukinili plačevanje njunega varovanja.

Odločitev Harryja in Meghan, da opustita dolžnosti britanske kraljeve družine, je postal izziv tudi za Kanado. Odločitev, da bosta del svojega časa preživela v Kanadi, je namreč vlado spravilo v nenavadno situacijo, je sporočil Blair.

Že dlje se namreč v Kanadi prepirajo, ali bi morali z davkoplačevalskim denarjem zagotoviti varovanje para. Blair pa je sedaj priznal, da Kanada že od novembra delno financira varovanje mlade družine. Finančna podpora varovanja pa se bo v prihodnjih tednih končala, je zagotovil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Trenutno namreč vojvodo in vojvodinjo Sussekško še obravnavajo kot mednarodni osebi, ki potrebujeta varovanje, zato mora Kanada zagotoviti njuno varnost. To pa se bo spremenilo s koncem njunih kraljevih obveznosti, je pojasnil Blair.

Peticijo podpisalo več deset tisoč ljudi

V Kanadi je spletno peticijo proti plačevanju varovanja Harryja in Meghan podpisalo več deset tisoč ljudi, po oceni nekaterih medijev pa bi lahko vlado tovrstno varovanje stalo do 20 milijonov evrov letno.

Pred parom je sicer še en mesec kraljevih obveznosti, saj bosta 31. marca uradno odstopila od dolžnosti. Sledilo bo 12-mesečno prehodno obdobje, ko na primer ne bosta imela več pisarne v Buckinghamski palači in ju ne bodo smeli več imenovati kraljeva visokost.

Ne bosta več uporabljala nazivov “kraljeva visokost” in besede “kraljevi”

Harry in Meghan sta v začetku leta šokirala, ko sta sporočila, da bi se rada delno umaknila od kraljevih dolžnosti in svoje življenje z malim Archiejem razdelila med Kanado in Veliko Britanijo. Iz Buckinghamske palače so kasneje sporočili, da Harry in Meghan ne bosta več aktivna člana kraljeve družine. Vojvoda in vojvodinja sussekška ne bosta več uporabljala svojih nazivov “kraljeva visokost” in ne bosta več prejemala javnih sredstev za opravljanje kraljevih dolžnosti. Par prav tako ne bo več uradno predstavljal kraljice Elizabete II.

V okviru dogovora s kraljico Elizabeto II. mladi par ne sme niti uporabljati besede royal oz. v prevodu kraljevi. Harry in Meghan sta sicer že začela postopke za zaščito blagovne znamke Sussex Royal, ki bi jo uporabljala v promocijske in humanitarne namene. Vlogo za zaščito znamke v Veliki Britaniji sta zato opustila.

Povzeto po STA