Z marcem odpira vrata Tehniški muzej Bistra

Tehniški muzej Bistra

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki bo odprl svoja vrata v nedeljo, 1. 3. 2020. V novi sezoni bosta zopet na ogled občasni razstavi “Človek na Luni” in “Vzhodno od raja – Jugoton 1947–1991”.

V letu 2019 je minilo 50 let od pomembnega mejnika v zgodovini človeštva, ko je prvi človek pristal in stopil na Luno. Na občasni razstavi “Človek na Luni”, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in drugimi strokovnjaki, predstavljajo, kako so zgodovinski dogodek spremljali v našem prostoru, kakšen odmev je imel v takratnih medijih in kakšen vpliv je imel na razvoj znanosti in tehnike. Dotaknejo se tudi prispevka slovenskih strokovnjakov k raziskovanju vesolja. Razstava je podaljšana do 31. 12. 2020.

Na gostujoči razstavi umetniške organizacije Kultura umetnosti in Tehničnega muzeja Nikola Tesla iz Zagreba ” Vzhodno od raja – Jugoton 1947–1991″ predstavljajo zgodovino največje jugoslovanske glasbene založbe ter unikatne naprave za proizvodnjo kaset in plošč. Obogatili so jo s pregledom različnih predvajalnikov zvoka in akustične tehnike druge polovice 20. stoletja ter izdajo obsežnega kataloga o zgodovini založbe Jugoton. Razstava je podaljšana do 3. 5. 2020.

V nedeljo, 1. 3., vas ob 10. uri vabijo, da se jim pridružite v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki na vodenem ogledu muzejskih zbirk.

Vodič Izidor Iljaš vam bo predstavil izbrane bogate muzejske zbirke s področij prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, kmetijstva, elektrotehnike, tekstila in tiskarstva ter občasni razstavi. Zaradi obsežnosti muzejskih zbirk, voden ogled vključuje le ogled izbranih zbirk, ostale si lahko ogledate individualno. Pridružite se jim z nakupom muzejske vstopnice.

V nedeljo, 1. 3., vas vabijo tudi v Polhov Gradec v Muzej pošte in telekomunikacij, kjer bo ob 15. uri potekal voden ogled muzejskih zbirk.

Vodnica Daša Ozimek vam bo predstavila muzejsko pot Dotakni se!, zbirki Zgodovino pošte in (Tele)komunikacije nekoč, danes, jutri!, zgodovino polhograjske graščine ter Krajevni muzej. Pridružite se jim z nakupom muzejske vstopnice.