Znano, kje je bilo porabljenih največ turističnih bonov v juniju

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada sprejela odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške v četrtek zvečer. (foto: Pixabay.com)

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalni direktor Finančne Uprave Peter Jenko sta predstavila podatke o tem, kako smo izkoristili turistične bone v prvem mesecu po uvedbi tega ukrepa.

Skupno je bilo v tem obdobju unovčenih 150.000, rezerviranih pa dodatnih 25.000 bonov. Za ta namen je porabljenih dobrih 20 milijonov evrov. Podatki o rabi bonov na posamezen dan kažejo, da med dnevi v tednu izstopajo nedelje, ko je po podatkih unovčenih največ bonov, zmagovalni dan prvega meseca od uvedbe tega ukrepa pa je bil praznični 25. junij.

Raba bonov narašča iz dneva v dan, v povprečju pa se dnevna bilanca giblje od 5 do 11 tisoč unovčenih bonov.

Zmagovalni kraji po številu unovčenih in rezerviranih bonov so Portorož, Izola, Moravske toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek, najbolj priljubljene namestitve pa so hoteli Histrion v Bernardinu, Sotelia v Podčetrtku in izolski Delfin.

Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna.

Minister Počivalšek je ocenil, da so ljudje bone sprejeli zelo dobro in da razumejo smiselnost tega ukrepa. “Prav tako so bone posvojili turistični ponudniki. Njihove pripombe na prvotno uredbo smo hitro upoštevali in danes lahko bone uporabljajo vsi ponudniki nastanitev, ne glede na to, ali gre za redne ali za sezonske namestitve. Unovčimo jih lahko praktično povsod, od Kredarice do morja“.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo