V socialnovarstvenih zavodih začenjajo sprejemati nove oskrbovance

Dviga oskrbnin za oskrbovance domov za starejše ne bo. Foto: pexels.com

V socialnovarstvenih zavodih bodo danes znova začeli sprejemati uporabnike, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi, pa tudi nove oskrbovance. Sprejemali bodo le tiste, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom. V skupnosti socialnih zavodov ob tem opozarjajo na ponekod nejasna navodila pristojnega ministrstva.

Postopno sproščanje novih sprejemov in vračanje oskrbovancev se bo danes začelo v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe.

Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le, če zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa.

Po mnenju Skupnosti socialnih zavodov Slovenije navodila ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v nekaterih pogledih niso povsem jasna in odpirajo nekaj vprašanj, zato so se v skupnosti dogovorili za srečanje s predstavniki ministrstva.

V skupnosti opozarjajo tudi, da čakalne vrste ostajajo enako dolge, “le stiska ljudi je razumljivo večja, saj domovi niso opravljali rednih sprejemov, medtem ko se potrebe po institucionalni namestitvi niso spremenile“. Izpostavili so tudi kadrovsko podhranjenost, ki se je v času epidemije “več kot jasno razkrila“.

Nekateri domovi za starejše so v epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji postali kritična žarišča izbruhov okužb. Po podatkih z začetka maja je bilo okoli 80 odstotkov umrlih za covidom-19 iz domov za starejše.

Vodilo varstveno-delovnih centrov pri vračanju v običajen ritem bo postopnost. Le redki bodo začeli delovati že danes, večina zavodov se odloča za postopno vračanje, tudi zato, da ne bi bilo naenkrat preveč uporabnikov, poroča STA.