Z današnjim dnem se spet pričenja presejalni program Dora

(foto: Freepik.com)

Presejalni program za raka dojk Dora bo z današnjim dnem znova stekel. V omejenem obsegu bodo najprej preglede izvajali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, drugje pa bodo program začeli izvajali s 1. junijem, so sporočili iz programa Dora. Kot so poudarili, bo ustrezno poskrbljeno bo za varnost bolnic in zaposlenih.

Zaradi zagotavljanja varne obravnave žensk je načrtovan večji razmik med termini, prilagojen bo tudi način dela. Obisk v presejalnem centru bo zato lahko nekoliko daljši. V programu ženske pozivajo, naj se presejalne mamografije udeležijo le, če so zdrave in nimajo znakov akutne okužbe dihal oz. prehladnih obolenj.

Vstop v zdravstvo ustanovo bo zanje organiziran prek triažnih točk, kjer si bodo razkužile roke in namestile masko. Če te ne bodo imele, jo bodo dobile na vstopni točki. Osebje bo ponovno preverilo zdravstveno stanje. Na onkološkem inštitutu bo vstopna točka v stavbi H s strani Dermatovenerološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V čakalnicah bo poskrbljeno za varnostno razdaljo. Osebje bo uporabljajo ustrezno varovalno opremo, prostore in opremo pa se bo razkuževalo ter prezračevalo, so zapisali.

Najprej bodo termin za pregled dobile tiste ženske, ki so jim zaradi epidemije odpovedali termin slikanja. Ob tem v Dori ženske pozivajo, naj ne opustijo preventive zaradi koronavirusa.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, letno v Sloveniji za rakom dojk zboli preko 1300 žensk, preko 350 žensk pa umre. Lani so v programu Dora slikali 107.887 žensk in pri 625 odkrili raka dojk. Letos pa so od januarja do zaustavitve programa zaradi epidemije slikali 26.085 žensk in pri 149 odkrili raka dojk.

V programu Dora z mamografijo odkrivajo majhne rake, ki jih ženska sama ali njen zdravnik s kliničnim pregledom še ne more zatipati. Odkrivanje majhnih rakov pomeni večjo možnost ozdravitve. Prav tako je samo zdravljenje manj obsežno, kakovost življenja bolnic pa višja, poroča STA.