Trik naših babic: Za čisto in snežno belo perilo

Soda bikarbona je odlično naravno čistilo za snežno belo perilo. (foto: freepik.com)

V prispevku boste našli nasvete, ki so jih nekoč poznale že naše babice in s pomočjo katerih so ohranjale čisto in snežno belo perilo.

Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste kupili belo perilo ali oblačilo, po nekaj pranjih pa je izgubilo barvo in postalo sivkasto.

Da se to ne bi dogajalo, lahko uporabite popolnoma preprost trik, s pomočjo katerega bo vaše perilo v bodoče ostalo snežno belo in dišeče. Uporabite alkoholni kis. Tega so poznale že naše babice in ga tudi uporabljale. Vedele so, da bo perilo ostalo belo, da bo bolj sveže in čisto. Obenem pa alkoholni kis med pranjem perila čisti tudi pralni stroj in prepreči nalaganje vodnega kamna.

Alkoholni kis lahko dodate tudi direktno v boben pralnega stroja. (foto: freepik.com)


Kako uporabljati alkoholni kis?
Ko boste naslednjič prali belo perilo, oblačila ali rjuhe, v dozirno posodico pralnega stroja vlijte deciliter alkoholnega kisa. Če je perilo zelo umazano, ga deciliter nalijte še direktno v boben stroja. Nato pa operite perilo kot običajno. Ker alkoholni kis tudi mehča perilo, vam mehčalca ni potrebno uporabljati. Prav tako ni bojazni, da bi perilo imelo vonj po kisu. Če želite, da bi prijetno dišalo, v dozirno posodico pralnega stroja kanite nekaj kapljic eteričnega olja sivke.