KOLUMNA: Starost, čas modrosti

(foto: freepik.com)

Vedno imam več pogledov na vsako situacijo v našem življenju. Tako je tudi pri opazovanju obdobja, ko se staramo …

»Čas je/prepočasen za tiste, ki čakajo/prehiter za tiste, ki se bojijo/predolg za tiste, ki žalujejo/prekratek za tiste, ki se veselijo/vendar za tiste, ki ljubijo/čas ni.« S temi besedami nas pesnik Henry van Dyke opomni na naš odnos do časa.

Vedno imamo več pogledov na vsako situacijo v našem življenju. Tako je tudi pri opazovanju obdobja, ko se staramo. Staramo se vsak trenutek in vsak dan. Pomembno je, da se zavedamo minljivosti v vsakem trenutku, v mislih in svojih dejanjih, ne glede na starost.

Smo kreatorji ali samo prebivalci na tem planetu?

Bomo čas namenili temu, da razmišljamo, kaj lahko naredimo danes, da bo svet lepši?

Ali kako bomo čakali, da dan mine?

Ali bomo vzeli odgovornost v svoje roke ali predali moč nekomu, ker ima belo haljo?

Bomo sprejeli odgovornost za svoje življenje/dejanja/misli?

Ali bomo čakali na odločitev drugih in da bomo opaženi?

V času odraščanja gremo skozi različne faze spoznavanja sebe in delovanja znotraj nas in kako delujemo v okolju, v katerem odraščamo. Na začetku življenja smo radovedne duše, ki raziskujemo svet skozi srce. Telo je mehko in prožno, um še ni v popolnosti vklopljen. Nato pa počasi preidemo v um, veliko je analiziranja, komunikacije in planiranja. Čas beži. Pozabljamo na dušo in čustva, ki jih nosimo v sebi. Vedno znova in znova sebe prelagamo na boljši jutri. Zrela leta nosijo počasnejši ritem in s tem ko se upočasnimo, slišimo tudi svoje telo. Ki se po tolikih letih hitenja in tekanja za boljšim jutri utrudi in potrebuje pozornost. Potrebuje mehkobo, pozornost in nego. Duša, um in telo so povezani in v zrelih letih si »lahko« vzamemo čas za to, da zadihamo in povežemo v svoji biti.

Foto: freepik.com

Z mojega vidika je starost – modrost, ker skozi življenjske izkušnje pridobivamo znanje, varnost in zaupanje v svoje odločitve. V nekaterih pogledih smo svobodnejši, več časa imamo zase in svoje skrite talente, cilje. Če smo se nekoč nečemu odpovedali – lahko v času odraščanja, ker pridobivamo življenjske izkušnje na lažji način ustvarjamo svoje sanje.

Zavedajmo se, da vsako jutro se rodi nov dan, vsak večer se dan zaključi. Kaj bomo mi naredili v času novih začetkov, času brstenja (popoldne, ko je energija na višku) in v času zaključkov (zvečer) je vedno naša odločitev.

Avtorico prispevka lahko kontaktirate na [email protected].