Sprostitev ukrepov: Svoja vrata v ponedeljek odpirajo …

Svoja vrata ponovno odpirajo tudi servisne delavnice. (foto: Pixabay.com)

Ukrepi, ki jih je vlada sprejela zaradi preprečevanja širjenja korona virusa, delujejo, zato je sprejela spremenjen odlok, po katerem se v ponedeljek ponovno odpirajo vrata specializiranih prodajal, servisov ter športno – rekreativne dejavnosti na prostem. Frizerski in kozmetični saloni bodo svoja vrata odprli 4. maja.

S ponedeljkom 20. aprila svoja vrata ponovno odpirajo naslednje dejavnosti:

  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo,
  • specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles,
  • kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles),
  • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela),
  • osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki,
  • športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.
Vrata v začetku maja odpirajo saloni za nego psov in mačk. (foto: Freepik.com)

S 4. majem pa se odpirajo prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, predvsem pa se bo večina razveselila odprtja frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego psov in mačk ter ostalih živali.

Seveda morajo lastniki upoštevati zahteve, ki jih je določila vlada, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno morajo v trgovinah razkuževati nakupovalne vozičke in košare. V prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, ter v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se mora v skladu z vladnimi navodili izvajati tudi poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje. Vstop strankam, ki kažejo minimalno obolelost dihal se prepove, še vedno se v prostore vstopa z obraznimi maskami in ob vstopu razkužuje roke.

Povzeto po portalu NOVA24TV