Zobozdravniki in ortodonti: Kdaj bodo lahko pričeli z delom?

Z jutrišnjim dnem pričnejo z delom zobozdravniki. (foto: Freepik.com)

Kdaj bodo v zobozdravstvenih ambulantah spet lahko izvajali nenujne zobozdravstvene storitve, je odvisno od epidemiološke situacije v Sloveniji. Ključen pogoj za ponoven začetek pa je, da se zagotovi tako varnost bolnikov kot osebja, so za STA poudarili na ministrstvu za zdravje.

Opuščanje omejitev v zobozdravstvu bo potekalo postopoma, po fazah. Upoštevali bodo priporočila in stopnjo tveganja za škodo na ustnem zdravju bolnikov za posamezno specialno področje, so pojasnili na ministrstvu. Za zdaj še iščejo najboljše možne načine, kako zagotoviti varnost tako bolnikov kot osebja, pa so na ministrstvu odgovorili na vprašanje, ali morda razmišljajo tudi o možnosti, da bi vsak od bolnikov moral imeti veljavno serološko potrdilo o negativnem testu za novi koronavirus.

Foto: Freepik.com

Med zobozdravstvenim postopkom standardni zaščitni ukrepi niso dovolj učinkoviti

Kot so izpostavili na ministrstvu, med zobozdravstvenimi postopki nastaja veliko kapljic in aerosolov, zato standardni zaščitni ukrepi pri kliničnem delu niso dovolj učinkoviti, da bi preprečili širjenje virusa. Med zobozdravstvenimi posegi se mikroorganizmi iz ustne votline širijo proti zobozdravnikovemu obrazu, zlasti proti nosu in notranjemu delu oči, ki pa so pomembna območja za prenos okužbe.

Zobozdravstveno osebje mora zato upoštevati vse preventivne ukrepe za preprečevanje okužb, se osredotočiti na higieno rok, uporabo vse osebne varovalne opreme in previdnost pri izvajanju postopkov, pri katerih nastajajo aerosoli. Posebna skrb je potrebna tudi pri čiščenju in prezračevanju ambulant. Vse našteto terja temeljit premislek pri nadaljnjih dogovorih glede postopnega sproščanja ukrepov na področju zobozdravstva, so pojasnili na ministrstvu.

Foto: Freepik.com

Začetek dela je odvisen tudi od zmožnosti zagotavljanja potrebne zaščitne opreme

Po njihovih navedbah poskušajo zagotoviti vso potrebno zaščitno opremo za nujne zobozdravstvene ambulante. Za pridobitev potrebne osebne zaščitne opreme in uvedbo vseh potrebnih postopkov za preprečevanje prenosa si aktivno prizadevajo tudi zdravstveni zavodi sami. Sproščanje posameznih ukrepov je tako povezano tudi z zmožnostjo zagotavljanja potrebne zaščitne opreme.

Na ministrstvu so še pojasnili, da odbor za zobozdravstvo in razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo v sodelovanju z epidemiologi in infektologi že pripravljata priporočila za delo v zobozdravstvu za čas opuščanja izrednih ukrepov.

Varnost tako bolnikov kot zdravstvenih delavcev je na prvem mestu, pravijo na ministrstvu, ob tem pa dodajajo, da je ne glede na spremembo standarda uporabe osebne zaščitne opreme v času epidemije covida-19 še naprej ključna kakovost zobozdravstvene obravnave, poroča STA.