Praktični nasveti, kako porabiti ostanke hrane

Imate radi testenine? (foto: Freepik.com)

Vam pri kosilu ostane nekaj hrane, ki vam jo je škoda zavreči (testenine, krompir ipd.)? Ste kupili preveč kruha, ki se sedaj suši in ne veste, kaj z njim? V shrambi je že nekaj dni banana, ki postaja vedno bolj mehka in na pogled manj sprejemljiva.

Našteta živila lahko `recikliramo´ in iz njih napravimo okusne jedi. S tem bomo tudi zmanjšali količino naših kuhinjskih odpadkov. Hvaležna vam bo tudi denarnica,” pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Žalosten podatek:

Včasih je bilo manj zavržene hrane, saj so ljudje hrano bolj cenili. Danes se količina hrane, ki jo vržemo, v naših gospodinjstvih, vse bolj povečuje. V letu 2018 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel kar 68 kg hrane.

Tudi iz ostankov hrane lahko pripravimo okusne jedi. (foto: Freepik.com)

Vse kar potrebujemo je iznajdljivost in nekaj osnovnih sestavin. Pri ZPS so zbrali nekaj preprostih idej in receptov za porabo hrane, ki nam je ostala. Jedi so primerne za vse starostne skupine in ne zahtevajo posebnega kuharskega znanja.

 1. Iz odvečnega skuhanega krompirja lahko naredimo krompirjeve svaljke.
 2. Star in posušen kruh lahko uporabimo pri pripravi kruhovih cmokov ali ocvrtih rezin, ga zmeljemo v drobtine ali naredimo popečene kruhove `kocke´ za v juho.
 3. Iz zelenjave in skuhanih testenin lahko pripravimo mineštro. Če imamo še kaj ostankov mesa ali kosti, jih shranimo (zamrznemo) in jih uporabimo za mesno jušno osnovo. Juha bo tako imela bolj poln okus.
 4. Iz skuhanih testenin lahko pripravimo tudi testeninsko solato.
 5. Ribje glave, kosti in kožo lahko uporabimo za pripravo ribje juhe.
 6. Iz prezrelega sadja, kot so jabolka, hruške in slive lahko pripravimo bodisi kompot, čežano ali zavitek. Iz zrelih banan pa bananin kruh, sladoled, bananine palačinke ali posušene banane kot prigrizek.
 7. Iz različnega prezrelega sadja si lahko napravimo enostaven zajtrk ali malico. Sadje zmiksamo ter mu dodamo žlico ovsenih kosmičev in/ali skute.
 8. Olupke jabolk lahko uporabimo pri kuhanju marmelade. Jabolka vsebujejo pektin, ki bo marmelado naredil bolj gosto. Olupke lahko damo tudi v vrelo vodo in si skuhamo jabolčni čaj.
 9. V ostanek kisa, v katerem so bile npr. vložene kumarice, lahko damo in v njem shranjujemo tudi drugo zelenjavo (npr. papriko).
 10. Ostanke peciv in tort zmiksamo v multipraktiku, dodamo kremni sir in oblikujemo kroglice (cake pops), ki jih lahko zamrznemo.
 11. Iz ostanka riža lahko naredimo rižev narastek ali puding.

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije pa boste našli tudi odlične recepte, s katerimi bodo ostanki hrane postali zelo okusna jed. Kliknite tukaj.