KUHAJMO SKUPAJ: Tiramisu

Tiramisu (foto: Selma Bizjak)

Tiramisu je italijanska klasična sladica s katero nikoli ne zgrešite, sploh pri ljubiteljih kave.

Potrebujemo:
6 svežih jajc, 500g mascarpone sira, 140g sladkorja, 2 jušni žlici dobrega ruma, 350g Savoiardi keksov, črna kava za 6 oseb, kakav v prahu, pekač formata 30×21 cm (približno)

Za mascarpone vedno uporabljajte najbolj sveža jajca, ki ste jih pred uporabo hranili v hladilniku. Ločimo rumenjake od beljakov. K rumenjakom dodamo 70g kristalnega sladkorja in z električnim mešalnikom 5 min stepamo, da dobimo svetlo kremo, dodamo še dve žlici ruma in premešamo. Na koncu vmešamo še 500g mascarpone sira. Nato iz beljakov stepemo trd sneg. Stepamo ga 10 min, dodamo 70g kristalnega sladkorja in na hitro premešamo. Z ročno metlico v rumenjake dodamo sneg in res hitro premešamo od spodaj navzgor. Kremo postavimo v hladilnik. Skuhamo črno kavo za 6 oseb, jo precedimo in malce ohladimo. Savoiarde enega za drugim pomočimo na hitro v kavo, pazite, ker hitro “pijejo” kavo in če so preveč mokri tiramisu razpada, ko delimo porcije. Jaz vedno namočim polovico Savoiarde po dolžini in ga nato s suho stranjo položim v pekač. Ko je dno pekača prekrito s keksi namažem polovico kreme. Nato še enkrat ponovim postopek s keksi in kremo. Na koncu kremo posipam s kakavom v prahu.

Tiramisu vedno pripravim večer preden ga bom ponudila.

*Nasvet za vse tiste, ki ne prenesete surovih jajc v sladici

Če želite, lahko pripravite tiramisu’ samo z rumenjaki, ki jih “prekuhate” nad vodno kopeljo in si tako ne povzročate težav s surovimi jajci.
Pa naj povem, da tudi jaz, ko jem tiramisu’, ne smem razmišlajti, da vsebuje surova jajca 😉

Postopek priprave rumenjakov nad vodno kopeljo pa je sledeč.

Rumenjake ločimo od beljakov in jih v manjši skodelici ali loncu, ki bo primeren mere, da ga bomo postavili na lonec z vrelo vodo (po italijansko bagno maria, po naše vodna kopel) zmešamo skupaj s sladkorjem. Uporabimo ročno metlico. Mešamo toliko časa, da dobimo svetlo kremasto zmes.
V drugem loncu segrejemo vodo, ki pa ne sme zavreti. Ko je voda vrela, zmanjšamo temperaturo kuhališča in postavimo na ta lonec tistega s sladkimi rumenjaki.
Z ročno metlico zmes rumenjakov in sladkorja mešamo 10 – 15 minut, da krema postane žametna in puhasta. Pozorni moramo biti, da voda v spodnjem loncu ne vre.
Lonec s kremo postavimo v večji lonec z mrzlo vodo za 3 – 4 minute, da se krema med mešanjem ohladi.
Ko je krema ohlajena jo vmešamo v mascarpone in nadaljujemo s pripravo tiramisu’-ja.
Krema sicer ne bo tako puhasta kot pri temu na fotografiji, ker ne bo vsebovala snega iz beljakov. Bo pa sladica vseeno okusna in rumenjaki bodo pasterizirani.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.