KUHAJMO SKUPAJ: Puhasta rolada

Puhasta rolada (foto: Selma Bizjak)

Puhasto rolado lahko pripravijo tudi vsi, ki se še imajo za začetnike. Predvsem je treba biti pozoren pri času peke, ki je v moji pečici točno 15 minut (čas pa je včasih potrebno prilagoditi vaši pečici, ker smo ugotovili, da ne peče vsaka pečica pri isti temperaturi enako močno – zato so različne uporabnice pisale o času od 14 – 20 minut) ter na to, da pečen biskvit ne zavijemo v krpo preveč vroč, ker se tako zlepi na cunjo.

Video recept

Potrebujemo:
Za klasični pekač iz pečice
Za biskvit: 4 jajca, 4 jušne žlice mrzle vode, 200 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150 g moke, ½ zavitka pecilnega praška, sladkor v prahu
Za nadev: 1 kisla smetana, jagodna marmelada, sladkor v prahu, sveže jagode po želji

Postopek priprave:

Ločimo beljake od rumenjakov.

Beljake z mrzlo vodo stepemo v trd sneg.

Postopoma dodamo mešanico sladkorja in vaniljevega sladkorja.

Ko imamo svetleč sneg, dodamo rumenjake ter na koncu po žlicah še mešanico moke in pecilnega praška.

Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo maso. Enakomerno poravnamo.

Pečemo točno 15 minut pri 160 °C.

Ko pečen biskvit vzamemo iz pečice, deluje še precej mehak. Počakamo minuto, da zakrkne. Nato biskvit skupaj s pekačem obrnemo na suho krpo. Hrbtno stran s peki papirjem obrišemo z mokro krpo in papir odstranimo. Biskvit zavijemo v rolo in počakamo, da se rahlo ohladi.

Odvijemo in namažemo najprej s kislo smetano, potem pa še z marmelado.

Rolado nazaj zavijemo.

Posujemo jo s sladkorjem v prahu.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.