KUHAJMO SKUPAJ: Potica pehtranova kraljica

Pehtranova potica (foto: Selma Bizjak)

Potica Pehtranova kraljica, ker ima v mojem spominu prav posebno mesto. Prvič sem jo jedla pri teti, moji botrci. Bila sem še majhna deklica, ki ji razen kalsična potica z orehi nobena druga ni bila okusna. In priznam, ni mi bila dobra. Ker mi zeleni delci znotraj testa nikakor niso šli po grlu.

Ostal pa je spomin, na okus pehtrana, ki se je vračal v spomin. Bolj, ko sem odraščala, bolj me je vleklo, da sama preizkusim potico s pehtranom.

In za lanski Božič sem poskusila. Prepričala me je. Božanski okus. In zame najboljša potica. Potica Pehtranova kraljica!

Sestavine:

Za kvasec: 20 g svežega kvasa, 50 g mlačne vode, 5 g sladkorja, 1čajna žlička moke

Za testo: aktiviran kvasec, 350 g navadne bele moke, 200 ml mleka, 1 jajce, 1 kavna žlička soli, naribana lupinica bio limone, 60 g masla, 60 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja

Za nadev: 250 g mascarpone sira, 2 jajci, 60 g mehkega masla, nekaj jušnih žlic krušnih drobtin, nekaj žlic svežega pehtrana (lahko tudi sušenega)

Za premaz: razžvrkljano jajce z malo masla

Za posip: Wiener Zucker sladkor v prahu

Foto: Selma Bizjak

Priprava:

Najprej v skodelico posujemo sladkor, prilijemo mlačno vodo, dodamo nadrobljen sveži kvas ter posujemo z moko. Skodelico postavimo na toplo in pustimo, da se kvasec aktivira (približno 15 – 20 minut).
Medtem v večjo posodo v kateri bomo mesili (ročno ali z mešalnikom) dodamo vse sestavine za testo razen masla, vanilin
in navadnega sladkorja. Vse sestavine dobro pregnetemo (približno 10 minut).
Dodamo na koščke narezano mehko maslo in gnetemo nadaljne 3 minute.
Dodamo še mešanico navadnega in vanilin sladkorja ter gnetemo še 2 minuti. Testo mora biti gladko, mehko in elastično.
Testo v skledi pokrijemo s čisto, suho krpo in postavimo na toplo. Tako naj počiva 2 uri oziroma toliko časa, da 2 krat naraste.
Po 2 urah vzhajanja ga čez noč postavimo v hladilnik.

Foto: Selma Bizjak

Priprava nadeva:

Mehko maslo zamešamo z rumenjaki ter narahlo vmešamo v mascarpone sir.
Iz beljakov stepemo sneg in ga narahlo vmešamo v predhodno maso.
Pripravimo si večji prt, ki ga posujemo z moko. Na njem enakomerno tanko razvaljamo testo (približne mere 50 x 70 cm).
Po razvaljanem testu najprej posujemo krušne drobtine, nato enakomerno posujemo s sesekljanim pehtranom.
Nadev namažemo do cm od roba.
S pomočjo prta zavijemo potico. Rob testa naj bo spodaj.
Keramični pekač za potico dobro namažemo z maslom in rahlo posujemo z moko.
Potico previdno prestavimo v pekač. Pazimo, da je rob testa spodaj.
Pekač s surovo potico spet pokrijemo s krpo in pustimo, da na sobni temperaturi vzhaja še 3 ure.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Razžvrkljamo jajce in malce masla ter premažemo vrhnjo plast testa.
Potico postavimo na srednje rešeto v pečici in pečemo 50 – 60 minut.
Ko se nam potica zdi dovolj zlato rjave barve jo pokrijemo s peki papirjem.
Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
Pečeno potico vzamemo iz pečice in v pekaču popolnoma ohladimo.
Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu in previdno vzamemo iz pekača.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.