Za 2 osebi (14 x 25 cm)
Potrebujemo: 160 g bele mehke moke, 2 jž olivnega olja, 2 ščepca soli, 4 g suhega kvasa, 120 ml mlačne vode, 2 jž namaza s papriko Droga, grobo mleta sol, nekaj vejic svežega rožmarina, sušen origano, kvalitetno oljčno olje
Priprava:
1. V skledo presejemo moko.
2. V zaporedju dodamo oljčno olje, sol, suh kvas, mlačno vodo.
3. Vse sestavine premešamo z leseno penovko. Mešamo toliko časa, da ni grudic. Testo oblikujemo v kroglo in ga posujemo z moko.
4. Skledo s testom pokrijemo s krpo.
5. Pustimo, da na toplem vzhaja 1 uro.
6. Keramičen pekač premažemo z oljem in posujemo z moko (najraje z ostro).
7. Po dnu pekača s prsti raztegnemo testo.
8. Spet pokrijemo s krpo. In pustimo, da vzhaja še 1/2 ure.
9. Testo prelijemo z oljčnim oljem in s prsti naredimo veliko vdolbinic. Pokrijemo in pustimo vzhajat še 15 minut.
10. Nato še enkrat s prsti naredimo vdolbinice v testo in v nekaj njih dodamo namaz iz paprike. V testo razporedimo vršičke svežega rožmarina. Posujemo z grobo soljo in ter sušenim origanom in še zadnjič za 15 minut pokrijemo.
11. Pečico ogrejemo na 200°C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
12. Pekač odkrijemo in postavimo v pečico na srednjo višino.
13. Pogačo pečemo 20 minut. Pečeno rahlo ohladimo in postrežemo.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.